Війна на Донбасі: чого не можна допускати Україні

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Для України головне — не припуститися фатальних помилок у питанні Донбасу. Зокрема, не підписати «формулу Штайнмайера» або щось подібне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив експерт з питань державної безпеки Василь Вовк.

На його думку, з огляду на інформаційну хвилю навколо Донбасу, дискусії про вибори в ОРДЛО і формули, Україна повинна визначити чіткі маркери для себе.

«По-перше, перш ніж схвалювати рішення про розведення військ, повинна бути міжнародна оцінка того, чи є можливості для цього, яким може бути цей процес і його наслідки», — констатував Вовк.

По-друге, без виведення військ РФ, агентів, спецназівців і передачі Україні контролю над кордоном проводити вибори на Донбасі неможливо, зауважив він.

«Чи можна було в Берліні проводити вибори під час Першої світової війни? Якщо ми говоримо, що воюємо з РФ, то на окупованій території вибори не проводять», — акцентував експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«По-третє, єдине, що може влаштувати Україну в «формулі Штайнмаєра» — контроль з боку ОБСЄ і міжнародних організацій», — продовжив Вовк.

Експерт скептично оцінив перспективи повернення Донбасу під український контроль найближчим часом і застеріг від підписання кабальних умов «миру».

«Як би це не звучало, але краще вже мати втрачену частину території, ніж погодитися на «формулу Штайнмаєра» і втратити всю Україну», — переконаний Василь Вовк.

На його погляд, Україні краще не поспішати в питанні Донбасу та зміцнити свої позиції.

Експерт висловив побоювання з приводу того, що в іншому випадку, від того, що ми медійно повернемо Донбас, стане тільки гірше — з'явиться Буковинська республіка, Закарпатська тощо.

Він звернув увагу, що в заявах глави МЗС дуже багато протиріччя.

«Тільки незрозуміло: це дипломатична гра чи спроба соціального зрізу реакції міжнародного і українського суспільства», — додав експерт.

Водночас він позитивно оцінив активну позицію ОПУ щодо питання Донбасу, оскільки постійне спілкування дає можливість отримувати інформацію і схвалювати рішення.

Раніше командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що уздовж всієї лінії розмежування на Донбасі проводяться підготовчі заходи щодо відведення військ.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: