З'ясувалися деталі анбандлінгу «Нафтогазу»

Читать на русском
Затверджена Кабміном модель анбандлінгу Нафтогазу дозволяє створити незалежного оператора ГТС у відповідності до вимог європейського законодавства.

Затверджена Кабміном модель анбандлінгу «Нафтогазу» дозволяє створити незалежного оператора ГТС у відповідності до вимог європейського законодавства.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова правління НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв, коментуючи рішення уряду.

За його даними базою для формування нового оператора є ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) - дочірня компанія «Укртрансгазу», до якої вже перевели задіяний при транспортуванні газу персонал, передали потрібні для цієї діяльності активи, IT-системи та налагодили необхідні бізнес-процеси. «Саме вона має пройти сертифікацію НКРЕКП та Енергетичного співтовариства», - відзначив Коболєв.

Згідно рішення уряду, ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ) викупить ОГТСУ та з 1 січня самостійно управлятиме новим оператором. Одночасно з переходом ОГТСУ у власність МГУ, держава передасть газотранспортну систему в управління нового оператора. Саме ж МГУ уряд вже передав в управління Міністерства фінансів України, нагадав голова НАК.

«Така модель забезпечить незалежність нового оператора ГТС від «Нафтогазу», повне відокремлення діяльності з транспортування газу від діяльності з видобутку та постачання газу. Власне, це і є кінцевою метою анбандлінгу», - додав він.

За його даними, практична імплементація анбандлінгу включатиме прийняття спеціального закону та низки інших практичних кроків.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив анбандлінг-план для НАК «Нафтогаз-Україна».

Як відомо, в травні уряд затвердив модель проведення анбандлінга «Нафтогазу» - створення незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) - за моделлю Оwnership Unbundling (OU), на якій наполягав тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман, тобто виведення оператора і ГТС за межі групи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: