НАБУ отримало доступ до документів НАЗК у справі екснардепа від БПП

Читать на русском
Антикорупційний суд надав детективам Національного бюро доступ до документів Нацагентства і апарату українського парламенту.
Дмитро Білоцерковецьфото: «Слово і Діло»

Суд надав детективам НАБУ тимчасовий доступ до документів Національного агентства з питань запобігання корупції та апарату Верховної Ради у межах кримінального провадження за фактом можливого недостовірного декларування колишнім народним депутатом від фракції «Блоку Петра Порошенка» Дмитром Білоцерковцем.

Такі рішення ухвалив Вищий антикорупційній суд 16 вересня, повідомляє «Слово і Діло».

Як з'ясували детективи, екснардеп у декларації за 2016 рік не вказав свою дружину Ірину Ляшенко та її майно, а вже у декларації за 2017 рік вказав дружину, майно та спільну дитину. Таким чином, у НАБУ вважають, що Білоцерковець міг внести недостовірні відомості до декларації за 2016 рік. Так, щоб встановили все житло, яким користувалася родина у 2017 році, детективи НАБУ просили суд надати доступ до документів НАЗК, а саме: до виправленої декларації Білоцерковця за 2017 рік; матеріали повної перевірки його декларації Нацагентством, а також до рішення НАЗК про результати перевірки декларації екснардепа. Суддя клопотання задовольнив.

Крім того, детективи у цій справі розслідують можливі факти кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Як встановило НАБУ, Білоцерковець у період з з 1 вересня 2016 року по 31 грудня 2017 року отримав понад 247 тисяч грн, як компенсація вартості оренди житла згідно ст. 35 Закону України «Про статус народного депутата України». Право на отримання компенсації вартості оренди (винайму) житла мають народні депутати, які не забезпечені житлом у Києві, і місце їх проживання, відповідно до реєстрації, розташоване на відстані понад 30 км від меж столиці.

Водночас, за даними слідства, екснардеп та його дружина з кінця серпня 2016 року по 31 грудня 2017 року користувалися частиною житлового будинку, який на підставі договору дарування належить матері Білоцерковця. Крім того, згідно довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, екснардеп зареєстрував своє місце проживання як внутрішньо переміщена особа в Києві. Тому, на думку детективів, Білоцерковець не мав права на отримання вказаних виплат. Так, детективи просили суд надати доступ до документів апарату Верховної Ради, а саме: до заяв екснардепа про здійснення щомісячної видачі коштів для компенсації вартості оренди житла. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідувало можливе незаконне збагачення нардепа Білоцерковця, а також недостовірне декларування. Також в цій справі детектив отримав доступ до особової справи екснардепа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: