Бюджетний процес стартував: які обіцянки давали політики

Читать на русском
Державний бюджет на 2020 рік був представлений в Кабінеті міністрів. Дивимося, які обіцянки щодо бюджету давали члени уряду і нардепи.

В Україні стартував бюджетний процес: в неділю, 15 вересня, Кабінет міністрів презентував головний кошторис країни на 2020 рік. Уже відомо, що доходи закладені в сумі 1 трлн 079,5 млрд грн, витрати – 1 трлн 170 млрд грн, середній курс долара – 28,2 гривні. Також передбачено підвищення мінімальної зарплати і витрат на сферу національної безпеки. У Верховній раді бюджет почнуть розглядати після 17 вересня, і ось там почнеться головна битва за виділення коштів. «Слово і Діло» зібрало, які обіцянки щодо бюджету давали члени уряду і народні депутати.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук обіцяв, що в бюджеті на 2020 рік буде передбачено понад 75 млрд грн на ремонт доріг. На сайті парламенту поки немає тексту законопроекту щодо бюджету, але в неділю прем'єр зазначив, що витрати на фінансування доріг зросли.

Під час представлення бюджету Гончарук пообіцяв, що більше щорічного планування не буде: «Надалі ухваленню бюджету передуватиме ухвалення повноцінної трирічної декларації». За рік ми вже зможемо перевірити виконання цього зобов'язання.

Обіцянки щодо декларації давала й міністр фінансів Оксана Маркарова. Внести до парламенту трирічну бюджетну декларацію вона мала намір ще до червня, але зі своєю обіцянкою не впоралася. Але цього року, за її словами, декларація точно буде: «Але що важливіше, ми в цьому році все-таки подамо вже на 2021 рік і далі трирічну бюджетну декларацію».

Кирило ТимошенкоЗаступник Керівника Офісу Президента України
Тимошенко запевнив, що Суспільне мовлення отримає ключові показники ефективності та фінансування у повному обсязіСказано 30 липня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, Маркарова обіцяла, що в бюджеті-2020 буде закладено програму тривалого і дешевого кредитування фермерів. «Щодо підтримки землі, як ви почули сьогодні прем'єр-міністра, ми готуємо інструмент, який допоможе фермерам отримати тривале і дешеве кредитування. Це буде фонд, який створимо частково за державні кошти, частково — за кошти наших міжнародних партнерів. Фонд працюватиме з усіма банками країни для того, щоб компенсувати кредитну ставку. Ці програми будуть, і вони будуть в державному бюджеті на 2020 рік», – розповіла міністр за кілька днів після призначення уряду.

Вчора Маркарова запевнила, що Кабінет міністрів у 2020 році забезпечить показник дефіциту бюджету до ВВП в 2,09%. «Це реалістично, і ми його досягнемо», – зазначила вона.

Президент Володимир Зеленський прямих обіцянок щодо бюджету не давав. Але в липні, наприклад, обіцяв виділити кошти на будівництво аеропорту в Дніпрі і допомогти завершити будівництво аеропорту в Черкасах. Можна припустити, що кошти на ці цілі можуть бути передбачені в державному бюджеті.

У парламенті державний бюджет-2020 ще не презентували, тому народні депутати не давали нових обіцянок. Але мажоритарники у своїх передвиборчих програмах вже написали, для яких цілей планують залучати кошти з держбюджету.

Ігор Гузь обіцяв залучати бюджетні кошти на розвиток інфраструктури сіл, селищ і міст свого округу у Волинській області. На інфраструктуру Черкаської області кошти з центрального бюджету планує залучати Олександр Скічко.

Анатолій Драбівський обіцяв, що нову школу в селі Лука Мелешківська (Вінницька область) побудують не тільки за рахунок місцевого, а й державного бюджету. Дмитро Чорний (пройшов до Ради в окрузі Дніпропетровської області) і Антон Кіссе (Одеська область) стурбовані якістю питної води населення і обіцяють вирішувати цю проблему за допомогою коштів із державного бюджету.

Кіссе, крім того, в програмі обіцяв включити до проєкту бюджету витрати на ремонт доріг державного значення, які пов'язують районні центри з обласним. Схожа обіцянка є і в програмі мажоритарника Олексія Красова.

Олексій Кузнєцов запевнив перед виборами, що буде домагатися виділення субвенцій з державного бюджету на великі промислові об'єкти Луганської області. Олексій Кучер планує за рахунок державного бюджету запровадити програми моніторингу якості водойм та їх очищення.

Максим Пашковський і Сергій Шахов за прозорість державного бюджету: обіцяли у своїх програмах зробити відкритою інформацію про формування та використання бюджетів та забезпечити публічний доступ до державного бюджету.

Найбільш масштабну обіцянку дав мажоритарник із Київської області Олександр Дубинський. Він запевнив, що припинить розкрадання грошей з державного бюджету, спрямованих на дороги, медицину, освіту і безпеку.

Нагадаємо, бюджет на 2020 рік буде представлений в парламенті в п'ятницю, 20 вересня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: