Бюджет-2020: що пропонують українцям і кому буде найважче

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Бюджет-2020 нічого кардинально не змінює. Висновки можна робити за кінцевим варіантом.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив директор Асоціації постачальників торговельних мереж, економічний експерт Олексій Дорошенко.

Експерт звернув увагу, що в бюджеті передбачено зростання мінімальної зарплати на 12%. За його словами, це означає, що уряд розраховує на зростання середньої зарплати великими темпами.

На думку економіста, пенсії також можуть зрости на 12% при інфляції, яка, ймовірно, буде в рамках 5,5-6%.

Він нагадав, що метою НБУ була інфляція на рівні 5%, чого досягти буде важко, але цілком ймовірно.

На його погляд, у кошторис заклали помірний курс 28,2 грн/дол, але досвід попередніх років показав, що можливі як стрибки вгору, так і зміцнення нацвалюти.

Експерт наголосив, що в бюджет-2020 на субсидії закладено на 7 млрд грн менше, ніж на 2019 рік.

Бюджетний процес стартував: які обіцянки давали політикиДержавний бюджет на 2020 рік був представлений в Кабінеті міністрів. Дивимося, які обіцянки щодо бюджету давали члени уряду і нардепи.

«Вихід з цієї ситуації є. Перший варіант: збільшуються доходи громадян, і вони не потребують субсидій. Другий: зменшується вартість комунальних послуг, тоді частина людей не буде залежною від грошей держави», — пояснив Дорошенко.

Економіст скептично оцінив такі перспективи, оскільки скорочення витрат на субсидії для найбіднішого класу українців 2020 рік буде ще важчим.

Він також зазначив різницю практично на 2 млрд грн аграрних дотацій, які на 2020 рік закладені в розмірі 4,2 млрд, а в 2019 році склали 6,3 млрд.

«Якщо останні 4 роки дотації розподілялися між найбільшими гравцями агроринку, то зараз все буде спрямованол на малий аграрний бізнес і фермерів. Саме вони скаржилися, що програми дотацій існують, але ніхто нічого не отримував», — констатував Дорошенко.

На його погляд, вектор правильний, але потрібно дивитися, що буде у практиці.

Експерт позитивно оцінив позицію прем'єра про те, що держбюджет-2020 повинен стати останнім, який ухвалюють тільки на рік.

Він нагадав, що Гройсман запровадив трирічне планування, тобто загальні риси бюджету для нового уряду вже були намальовані.

«Параметри на 2020-2021 роки Гончарук отримав від Гройсмана. Звісно, він може переглянути ці показники навіть кардинально, враховуючи більшість партії «Слуга народу» в Раді. Добре, що новий уряд має намір ухвалювати бюджет на кілька років», — додав експерт.

Він пояснив, що постійна проблема України — розтрата бюджетних коштів. Експерт нагадав випадки, коли гроші на капремонт доріг виділяли в травні або липні, потім проводили тендери, які традиційно завжди оскаржували, навіть якщо підстав не було.

«В результаті реально виконувати роботи починають у вересні або листопаді. Хто може якісно в цей сезон проводити такі роботи? Наприкінці року всі просто хочуть використати кошти. Тому трирічне планування має бути виходом», — констатував Олексій Дорошенко.

Зазначимо, Кабмін пропонує підвищити з 1 січня мінімальну заробітну плату на 550 гривень, а також закласти 245,8 мільярдів гривень на різних розпорядників, які залучені до безпеки і оборони.

Доходи бюджету на 2020 рік передбачені в сумі 1 трлн 079,5 млрд гривень, в тому числі загального фонду 962,7 млрд гривень.

Що раніше обіцяли політики з приводу головного кошторису країни — в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: