Дострокові вибори в Києві: чи спробує ОПУ «взяти столицю»

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Офіс президента України може провести дострокові місцеві вибори в містах-мільйонниках. У столиці вибори можуть пройти вже цьогоріч.

Такий коментар «Слову і Ділу» надав політтехнолог Тарас Загородній.

На його погляд, «Слуга народу» може за деякими округами відіграти вибори — там, де програли їхні представники.

За словами експерта, теоретично дострокові вибори цілком ймовірні в Харкові та Дніпрі, однак у мерів цих міст високий рейтинг, і незрозуміло кого СН може протиставити.

Також є питання щодо Львова та Одеси, зазначив фахівець.

«Для команди Зеленського дострокові вибори в Києві можуть стати першою великою невдачею. У них немає прохідного кандидата на мерське крісло. Згідно із соціологією Ткаченко не злітає. Проти Кличка він програє. Телеведучий Пальчевський — сумнівний варіант для перемоги. Кошовий? Можливо, якщо піде», — прокоментував політтехнолог.

Експерт припустив, що «Голос» може підтримати телеведучого Сергія Притулу на мерських виборах.

«Тоді ми отримаємо такий же формат коміків і веселих людей», — додав Загородній.

На його думку, в разі дострокових виборів мера голоси можуть розійтися в такий спосіб, що виграє Кличко.

Кличко вже п'ять років керує Києвом: топ обіцянок мераВіталій Кличко вже п'ять років керує Києвом. Слово і Діло проаналізувало, як мер виконує свої обіцянки.

Він пояснив, що у Кличка все-таки є ресурс, підтримка та непогані позиції на посаді мера.

«До того ж, відкрите питання: яким буде склад міськради. Чи зможуть сформувати більшість? Команда президента затіяла веселу гру, але вона може завершитися, як «перший млинець нанівець»», — зауважив Загородній.

Експерт розповів, що кулуарно говорять про те, що дострокові вибори можуть призначити на 8 грудня. Однак, зауважив він, виборів у Києві не буде, поки не ухвалять новий закон про столицю.

Він не виключив, що, можливо, змінять виборче законодавство щодо місцевих виборів і повернуть 10 райрад в Києві, щоб розмити владу Кличка. Це додатково десять виборчих кампаній, додав політолог.

«Однак потрібно розуміти: одна справа взяти мажоритарку, інша — столицю. У Києві може бути стільки гравців, що можна й не проштовхнутися», — резюмував Тарас Загородній.

Як повідомлялося, мер Києва Віталій Кличко заявив, що збирається консультуватися з головами депутатських фракцій і груп Київської міської ради про дострокове припинення повноважень Київради.

Нагадаємо, Кличко вже п'ять років керує Києвом. Топ обіцянок мера — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: