Комітет Конгресу проголосував за імпічмент Трампу

Читать на русском
Юридичний комітет палати представників конгресу США схвалив резолюцію про рамки розслідування щодо можливого оголошення імпічменту президенту країни Дональду Трампу.

Юридичний комітет палати представників конгресу США схвалив резолюцію про рамки розслідування щодо можливого оголошення імпічменту президенту країни Дональду Трампу.

Про це 12 вересня повідомляє ТАСС.   У резолюції обговорюються формальні правила виклику свідків для дачі показань у справі, чи перешкоджав Трамп розгляду колишнього спецпрокурора Роберта Мюллера щодо приписуваного Росії втручання в американські вибори 2016 року.

Голоси розділилися за партійною лініэю: 24 демократа висловилися за, 17 республіканців - проти.

Резолюція носить лише технічний характер - для реального початку процесу імпічменту необхідно офіційно висунути претензії до президента і отримати схвалення палати представників, яка володіє «виключною прерогативою» в питанні оголошення імпічменту.

Американські ЗМІ стверджують, що демократи, яким підзвітний комітет, вже почали складати список можливих звинувачень проти глави держави, проте керівництво палати не підтримує їх дії. Імовірно, Трампа можуть звинуватити в перешкоджанні правосуддю, зловживанні владою, порушеннях фінансування передвиборної кампанії і незаконному особистому збагаченні.

У березні глава комітету з розвідки палати представників Адам Шифф заявляв, що запуск процедури імпічменту можливий після закінчення розслідування Мюллера по «справі РФ». У червні сенатори Елізабет Уоррен і Кірстен Гіллібранд відновили заклики до імпічменту Трампу, відзначаючи, що в доповіді Мюллера зафіксовані «атаки» іноземного уряду на американські вибори в 2016 році на підтримку Трампа, який цю «допомогу» нібито привітав.

У липні спікер палати представників демократ Ненсі Пелосі обіцяла продовжити заходи для проведення імпічменту. У відповідь Трамп назвав всіх демократів, які бажають відправити його у відставку, хворими, огидними і шкідливими.

Розслідування про втручання «російських хакерів» в американські вибори почалося після перемоги Трампа на виборах в листопаді 2016 року. В кінці березня 2019 го мін'юст США оприлюднив основні висновки фінального доповіді Мюллера, який так і не знайшов змови Трампа з Росією протягом передвиборної кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: