РФ очолила Радбез ООН. Чи будуть наслідки для України?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Росія на місяць очолила Раду Безпеки ООН. Такі ротації відбуваються щомісяця. Москва спробує скористатися моментом, щоб проштовхнути потрібні для себе рішення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог-міжнародник Володимир Воля.

За словами експерта, РФ отримує право як провідна країна пропонувати теми для порядку денного.

Він уточнив, що так робить кожна головуюча країна в будь-який іншій міжнародній організації: ОБСЄ, ПАРЄ, ООН.

«У липні спроби РФ скликати Раду безпеки ООН щодо мовного закону провалилися. Тому РФ зараз спробує проштовхнути мовне питання», — зауважив Воля.

Він не виключив, що до порядку денного можуть включити питання ОРДЛО, гуманітарної катастрофи на Донбасі.

«Безумовно, РФ буде лобіювати рішення так, щоб вони мали хворобливі наслідки для українського суспільства. Однак для обговорення потрібна згода інших країн. Навіть якщо РФ знайде союзників, далі обговорень справа не піде. Щомісяця відбувається ротація, але ніхто не ухвалює рішення, як того хоче головуюча країна», — пояснив експерт-міжнародник.

За його словами, конкретних рішень ніхто в ООН не ухвалюватиме, тому Україні нічого боятися.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков підкреслив, що в ООН є група країн, які консолідовано виступають проти російської агресивної зовнішньої політики й підтримують Україну.

«Якщо говорити в цілому про структури ООН, то йдеться про групу країн. Їх близько 70. Є ті, які регулярно голосують на підтримку України, в першу чергу з питання Криму. Склалася дуже стійка група країн. До них належать США, Австралія, Канада, Японія, Британія», — пояснив він.

За його словами, ці країни підтримують Україну й на інших міжнародних майданчиках.

Однак експерт звернув увагу на динаміку голосувань в ООН. Він нагадав, що в 2014 році, після окупації Криму, 100 країн проголосували за резолюцію на підтримку територіальної цілісності України.

«Згодом число зменшилося. У 2018-му лише 66 країн підтримали нас. Це потрібно врахувати, хоча в цілому стабільність зберігається», — зазначив Пашков.

Нагадаємо, 17 грудня Генасамблея ООН підтримала резолюцію про проблему мілітаризації Криму, а також частин Чорного та Азовського морів.

Які країни не підтримали резолюцію ООН по Криму — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: