10 законів за один пленарний день: до чого призведе «турборежим» Ради

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Віктор Небоженкополітолог

У перший тиждень роботи Верховної ради IX скликання було зареєстровано 387 законопроектів — більше, ніж зазвичай подається до парламенту протягом місяця. Абсолютну більшість законодавчих ініціатив подали нардепи (342 законопроекти), а рекорд — за позафракційним Дмитром Шпеновим, який за тиждень зареєстрував 63 проекти законів. У фракції партії «Слуга народу» повідомили, що планують брати не менше 7-10 законопроектів за пленарний день.

Політолог Володимир Цибулько розцінює таку законодавчу активність нової влади, як «спам», який може призвести до негативних наслідків.

На його думку, «турборежим» може зіткнутися з жорстким аналізом законопроектів незалежними аналітичними центрами та численними позовами до КСУ з боку опозиції.

Він передбачає, що аналітичні центри зможуть розібратися у всіх тих «мінах», які, ймовірно, закладуть депутати в документи.

«У підсумку частина законопроектів зависне у повітрі», — констатував експерт.

На його погляд, законодавчий «спам» новообраних депутатів — не більше, ніж спроба сконцентрувати владу в одних руках.

Директор служби «Український барометр» політолог Віктор Небоженко критично оцінив таку динаміку роботи.

У Раді нам не раді: нові нардепи про старі провалені обіцянкиСлово і Діло в перший день роботи нового парламенту розпитало народних депутатів восьмого скликання про старі провалені обіцянки.

«Якщо недосвідченому водієві-новачку дозволити керувати дорогим новим авто і він обере швидкісний режим, ДТП цілком можливе», — підкреслив політолог.

На його погляд, поєднання недосвідченості та високої швидкості ухвалення рішень поки викликано суто волею президента, а не високою професійною діяльністю депутатів.

«З одного боку, набравши таку швидкість, Зеленський несе особисту політичну відповідальність за дії ВР. Однак, з іншого боку, голосують депутати, а не президент. Отже, вони будуть відповідати за свої рішення», — пояснив Небоженко.

«Справляє враження, що президент вирішив стати продюсером нового серіалу, для якого потрібно швидко випускати серії», — підсумував політолог.

Відзначимо, наша журналістка поспілкувалася з Дмитром Шпеновим в перший день роботи нового парламенту і нагадала про його провалену обіцянку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як народні депутати голосували за скасування недоторканності.

Які зміни пропонує Зеленський до Конституції та коли Рада може їх ухвалити — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: