Генсек ООН закликав Україну спростити процедуру відвідування Криму

Читать на русском
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш представив на 74-й вересневій сесії асамблеї доповідь про порушення прав людини в анексованому РФ Криму.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш представив на 74-й вересневій сесії асамблеї доповідь про порушення прав людини в анексованому РФ Криму.

У своїй доповіді Гутерреш закликав Росію припинити порушення прав людини в Криму, а Україну - спростити процедуру відвідування півострова, передають Українські Новини.

Постпред Британії в Радбезі ООН заявила про порушення прав українців у окупованому КримуЗа словами Карен Пірс, українцям, які не побажали міняти громадянство, відмовляють у доступі до базових послуг.

«Я настійно закликаю уряд Російської Федерації виконувати свої зобов'язання з міжнародного права щодо прав людини в Криму і дотримуватися зобов'язань, які до нього застосовуються згідно з міжнародним гуманітарним правом», - сказано в ньому.

Згідно з доповіддю ООН не змогла домовитися про доступ до Криму для моніторингу Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

Гутерреш закликає Україну та Росію вжити усіх зусиль для забезпечення безперешкодного доступу УВКПЛ та інших відповідних установ ООН та інших суб'єктів до Криму для виконання резолюцій Генеральної асамблеї.

Дипломат закликає забезпечити свободу пересування між Кримом та іншими частинами України, розслідувати всі твердження про жорстоке поводження, катування і насильницькі зникнення, а також забезпечити право на свободу вираження поглядів, мирних зібрань, асоціацій, думки, совісті без якої-небудь дискримінації.

Росію закликають поважати право на мирні зібрання і зняти обмеження щодо кримськотатарської громади, включаючи Меджліс, а також забезпечити доступну освіту українською мовою.

У доповіді йдеться і про припинення призову кримчан в Збройні сили Росії, відновлення прав власності колишніх власників, які втратили права в результаті конфіскацій, і припинення передачі затриманих за межі окупованої території, також забезпечити повернення перевезених раніше в Крим.

Україну закликають сприяти журналістам, правозахисникам, міжнародним місіям і кримчанам у вільному відвідуванні Криму.

«Конкретні рекомендації включають, але не обмежуються ними, сприяння свободі пересування між Кримом та іншими частинами України та припинення політики, що обмежує доступ іноземних журналістів, правозахисників, міжнародних місій з моніторингу прав людини, неурядових організацій з прав людини та інших представників громадянського суспільства в Крим», - підкреслюється в доповіді.

Українській владі варто розглянути можливість спрощення доступу нинішніх і колишніх жителів Криму до всіх держпослуг, що надаються в інших частинах України, включаючи банківські, посвідчення особи, процедури соціального забезпечення та реєстрації актів громадянського стану, а також підтримку діалогу між омбудсманами України і Росії, сприяти добровільному переведенні українських затриманих з Криму і РФ до місця утримання під вартою на території України за межами півострова.

Як повідомлялося, 7 вересня президент Володимир Зеленський після обміну між Україною і Росією полоненими у форматі 35 на 35 заявив, що другий етап обміну передбачає звільнення затриманих у Росії кримських татар.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: