Росія запропонувала Україні угоду про становище громадян

Читать на русском
Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова запропонувала укласти угоду між Росією й Україною, яка дозволила б на паритетних засадах припиняти щодо громадян обох країн кримінальне переслідування.

Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова запропонувала укласти угоду між Росією й Україною, яка дозволила б на паритетних засадах припиняти щодо громадян обох країн кримінальне переслідування.

Про це повідомляється на сайті російського омбудсмена в неділю, 8 вересня. «Л\ДНР»

«Доцільно в перспективі вийти на укладення міждержавної угоди про врегулювання правового становища осіб, які мають громадянство Росії й України, і бажають повернутися додому, яке в тому числі могло б правовими засобами вирішити питання про припинення щодо них кримінального переслідування на паритетних засадах», - йдеться в заяві Москалькової.

На думку омбудсмена, обмін утримуваними особами між РФ і Україною, який відбувся напередодні, має стати частиною системної програми дій з деескалації конфлікту, нормалізації двосторонніх відносин, а також стабілізації ситуації на південному сході України.

«Важливо провести широку роз'яснювальну роботу про гарантії прав громадян, які беруть участь у процесах з повернення з метою недопущення їхнього подальшого притягнення до кримінальної відповідальності в разі бажання переміститися з України в Росію або назад, а також не допустити можливих спекуляцій, пов'язаних зі зверненням у міждержавні судові органи і міжнародні організації під надуманими приводами», - вважає Москалькова.

Вона додала, що в списку тих, хто під час обміну повернувся в Росію, є люди понад 70 років, а також молоді громадяни (20-25 років), але в основному це люди середнього віку - 40-50 років. За її словами, до списків на обмін були включені російські військовослужбовці, які були захоплені на кордоні з Кримом під час отримання документів про вищу освіту, громадяни, які стали жертвами конфлікту на південному сході України або були учасниками подій у Будинку профспілок в Одесі. Крім того, в РФ передали громадян, «чий єдиний злочин полягав у тому, що вони підтримали возз'єднання Криму з Росією».

«Водночас сьогодні в місцях примусового утримання в Україні залишається ще чимало громадян Росії, які потребують допомоги, захисту їхніх прав та які бажають повернутися на батьківщину, тому важливо продовжувати роботу», - резюмувала Москалькова.

Нагадаємо, в суботу, 7 вересня, відбувся обмін полоненими між Росією й Україною. В аеропорту Бориспіль приземлився літак з 35 українськими громадянами, серед яких Роман Сущенко, Олег Сенцов, Володимир Балух, Станіслав Клих і 24 моряки, затримані в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

У РФ також вирушили 35 осіб. За даними ЗМІ, 11 з них були помилувані, 19 скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на свободі, а один був переданий російській стороні раніше.

Увечері в суботу президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. За їхніми підсумками обмін, що відбувся, був названий «першим кроком до нормалізації діалогу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: