Прокуратура розкрила деталі справ стосовно Вілкула і Колеснікова

Читать на русском
У прокуратурі розкрили деталі справ стосовно екснардепів Вілкула і Колеснікова, яким було оголошено підозру після припинення їх депутатських повноважень.

У прокуратурі розкрили деталі справ стосовно екснардепів Вілкула і Колеснікова, яким було оголошено підозру після припинення їх депутатських повноважень.

Так, прокуратура Дніпропетровської області підозрює колишнього нардепа Олександра Вілкула в зловживанні владою з тяжкими наслідками.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури в п'ятницю, 6 вересня.

За даними слідства, будучи головою Дніпропетровської ОДА, протягом 2011-2012 років Вілкул всупереч положенням Земельного кодексу передав земельні ділянки сільськогосподарського призначення гірничо-збагачувальним комбінатам, змінивши їхнє цільове призначення.

Вілкулу інкримінують порушення вимог законодавства, в результаті чого близько 2000 пайовиків завдано збитків у вигляді вилучення з їхньої власності майже 21 га землі на суму понад 12 млн гривень. Збиток державі за знищення родючого шару ґрунту при проведенні гірничих робіт оцінили в 0,5 млн гривень.

Крім того, за даними слідства, Вілкул незаконно змінив цільове призначення 23 земельних ділянок загальною площею понад 45 га, які перебували у власності ТОВ «АРТ ЛЕНД», на землі промисловості. Ця схема призвела до заниження суми втрат сільськогосподарського виробництва на понад 5 млн гривень. Ці кошти повинні були бути сплачені підприємством при вилученні зазначених земель Кабінетом міністрів.

«5 вересня 2019 йому повідомили про підозру у вчиненні вказаних злочинів. Досудове розслідування триває», - йдеться в повідомленні.

Також прокуратура Дніпропетровської області повідомляє про справу проти однопартійця Вілкула Дмитра Колеснікова.

«Здійснюється досудове розслідування стосовно колишнього голови Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном (народного депутата України восьмого скликання) за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки)», - йдеться в повідомленні.

У заяві стверджується, що в період з червня по грудень 2012 року колишній глава Агентства держмайна (в цей час посаду займав Колєсніков) зловжив службовим становищем та скоїв незаконні дії, в результаті яких стало можливе відчуження виробничого і лабораторно-побутового корпусу держпідприємства Науково-дослідний і конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Облоги в Дніпрі.

Прес-служба зазначає, що цей інститут є єдиним на території України підприємством, яке займалося виробництвом стовбурів реактивних систем залпового вогню, має стратегічне значення і його майно не може відчужуватися.

За даними слідства, відчуження корпусу призвело до збитків більш як 16 млн грн.

Раніше про оголошення в розшук Вілкула і Колєснікова повідомив екс-генпрокурор Юрій Луценко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: