Україна наростила міжнародні резерви

Читать на русском
Міжнародні резерви України станом на 1 вересня зросли майже на $ 300 млн і перевищили $ 22 млрд.

Міжнародні резерви України станом на 1 вересня зросли майже на $ 300 млн і перевищили $ 22 млрд.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті Нацбанку в п'ятницю, 6 вересня.

«За попередніми даними, резерви склали 22 015,0 млн доларів США (в еквіваленті). За місяць вони майже не змінилися завдяки тому, що чиста купівля Національним банком валюти на міжбанківському ринку компенсувала витрати на погашення та обслуговування державного боргу», - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначили, що динаміку резервів протягом місяця визначали три фактори. Перший - це сприятлива ситуація на валютному ринку внаслідок позитивної цінової кон'юнктури для українського експорту, високого врожаю зернових і помірних обсягів імпорту, незважаючи на ослаблення припливу іноземних інвестицій в ОВДП.

«Ці фактори зумовили перевищення пропозиції валюти над попитом і дали Національному банку поповнити міжнародні резерви на $ 299,4 млн. Зокрема, $ 177 млн ​​було куплено під час здійснення інтервенцій на вибір найкращого курсу і $ 139,2 млн - за єдиним курсом. Водночас для згладжування надмірних коливань у бік ослаблення курсу національної валюти протягом місяця була проведена валютна інтервенція з продажу валюти на суму $ 16,8 млн», - зазначили в НБУ.

За минулий місяць уряд і Нацбанк оплатили за обслуговування і погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті $ 257,5 млн. З цієї суми $ 89,7 млн ​​було сплачено за зобов'язаннями перед МВФ, $ 33,7 млн ​​направлено на обслуговування єврооблігацій (ОВДП) і $ 23 млн - на обслуговування облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), решта коштів - на виконання інших зобов'язань перед іноземними кредиторами і міжнародними фінансовими організаціями.

«Станом на 1 вересня обсяг міжнародних резервів покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку», - резюмували в НБУ.

Раніше в Нацбанку оцінили вплив великих боргових виплат на курс гривні. Повідомлялося, що цього тижня Мінфін України за один день погасив боргів на $ 1 млрд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: