У Рахунковій палаті оцінили втрати держбюджету від зміцнення гривні

Читать на русском
Державний бюджет України за перші вісім місяців 2019 року було недовиконано на 4,8% за доходами.

Державний бюджет України за перші вісім місяців 2019 року було недовиконано на 4,8% за доходами.

Про це йдеться в повідомленні Рахункової палати.

«У січні – серпні цього року план надходжень загального фонду державного бюджету не виконано на 46,2 млрд грн, або 4,8 %. А це посилює ризики збільшення державних внутрішніх запозичень та державного боргу», - заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету України за 8 місяців поточного року.

«Котрий місяць поспіль ми констатуємо три основні складові недонадходжень. За 8 місяців цього року план доходів не виконаний на 30,8 млрд грн, державних запозичень – на 17,7 млрд грн та приватизації державного майна – на 6,0 млрд грн», - підкреслив Валерій Пацкан.

Голова Рахункової палати зауважив, що причин невиконання плану доходів декілька: завищені при формуванні держбюджету планові показники за окремими податками, курс гривні, темпи зростання імпорту товарів. «План доходів не виконано насамперед за рахунок податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів на 26,2 млрд грн, або 12,4 %, та акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 10,4 млрд грн, або 21,2 %», - додав він.

При цьому, підкреслив Валерій Пацкан, у середньому за січень – серпень курс гривні становив 26,6 грн за долар США у той час, як при визначенні показників державного бюджету враховано 28,2 гривні за долар США. Залишаються нижчими від прогнозованих на рік і темпи зростання імпорту товарів.

Нагадаємо, за сім місяців цього року загальний фонд держбюджету виконаний з дефіцитом у розмірі 1,1 млрд грн.

Також повідомлялося, що держбюджет в червні недовиконаний майже на 18%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: