Експерт пояснив нечувану законотворчу активність нової влади

Читать на русском
Скажений принтер увімкнувся у новій Раді в передчутті боротьби із законодавчим спамом, а першість у цих перегонах здобувають не нові обличчя, а досвідчені нардепи.
Слово і Діло

Надзвичайна продуктивність законотворчої роботи нової влади – президента Зеленського, членів нового Кабінету міністрів та новообраних парламентарів – пояснюється тим, що серед інших новацій планується також почати боротьбу із законодавчим спамом у Верховній раді. Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, у перший тиждень роботи Верховної ради IX скликання було зареєстровано 387 законопроєктів — більше, ніж зазвичай подається до парламенту протягом місяця. Абсолютну більшість законодавчих ініціатив подали нардепи (342 законопроєкти), а рекорд — за позафракційним Дмитром Шпеновим, який за тиждень зареєстрував 63 проєкти законів.

На думку Бондаренка, така працездатність пов’язана із тим, що найближчим часом планують звузити право законодавчої ініціативи, тому так багато законопроєктів реєструється наразі «на випередження». До того ж, політики наввипередки хочуть виступити авторами основних законоопроєктів.

Згадуючи нардепа Шпенова, який зареєстрував втричі більше ініціатив ніж президент, юрист зауважив, що цей політик «досвідчений, має багато проєктів».

Нагадаємо, наша журналістка поспілкувалася з Дмитром Шпеновим в перший день роботи нового парламенту і нагадала про його провалену обіцянку.

Також ми детально поговорили з експертом щодо змін до Конституції, які пропонує внести до Основного закону президент Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: