Економіка України прискорила зростання

Читать на русском
Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за січень-липень 2019 року орієнтовно оцінюється на рівні 4,0 відсотка (+/-0,2).

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за січень-липень 2019 року орієнтовно оцінюється на рівні 4,0% (+/-0,2).

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в огляді Департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі, розміщеному на сайті міністерства.

Чому зростання ВВП прискорилося майже вдвічі порівняно з 2018 роком?У Держстаті констатували, що в квітні-червні 2019 року зростання ВВП в Україні прискорилося майже вдвічі – до 4,6 відсотка, що є рекордним показником за останні майже три роки.

За оцінками МЕРТ, зростання ВВП у першому півріччі 2019 року становило 3,6%.

У січні-липні 2019 року прискорилося зростання зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) і становило 3,7% (на 2,4% за 6 місяців 2019 року) за рахунок збільшення виробництва всіх без винятку агрегованих видів економічної діяльності (з найбільшим внеском до зростання сільського господарства та будівництва), відзначають у міністерстві.

«Очікується, що темп зростання ЗІВ буде сповільнюватися в основному через отримання меншого врожаю окремих с/г культур, що знівелює покращення очікувань щодо збільшення обсягів врожаю зернових та позитивний вплив подальшого розвитку тваринництва. Водночас збереження високого інвестиційного попиту, активізації діяльності окремих підприємств промисловості, транспорту і торгівлі, попиту на окремих зовнішніх ринках та підвищення платоспроможності населення підтримуватимуть динаміку ЗІВ на досить високу рівні 3,0% (+/-0,2)», - йдеться в огляді.

Зведений індекс виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) відображає динаміку діяльності виробничої сфери національної економіки у відповідному періоді. ЗІВ розраховується на базі звітних даних по індексам фізичного обсягу виробництва ВЕД «Сільське господарство», ВЕД «Промисловість», ВЕД «Будівництво», ВЕД «Транспорт» та ВЕД «Оптова та роздрібна торгівля». Зважаючи на те, що виробнича сфера в обсязі ВВП займає близько 55%, ЗІВ має тісний кореляційний зв’язок з динамікою ВВП. Тому оціночний показник ВВП розраховується, виходячи з ретроспективної кореляційної залежності між ЗІВ та ВВП.

Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд хотів би бачити в Україні зростання ВВП щонайменше на 5-7% в рік, щоб потроху наближатися до розвинених країн.

Як повідомлялося, за даними Державної служби статистики, обсяги промислового виробництва в липні 2019 року порівняно з аналогічним місяцем минулого року скоротилися на 0,2%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: