НБУ назвав причини прискорення зростання економіки

Читать на русском
Українська економіка продовжує зростати завдяки торгівлі і сільському господарству, вважає Данилишин.

Драйверами прискорення зростання економіки України у другому кварталі 2019 року стали торгівля і сільське господарство.

Як пише «Слово і Діло», про це у вівторок, 20 серпня, написав голова ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин у Facebook.

Нацбанк запровадив новий індикатор стану економікиІндекс очікувань ділової активності буде розраховуватися на основі опитувань українських підприємств реального сектора економіки.

Зазначимо, за даними Держстату, зростання ВВП України за перше півріччя 2019 року становило 4,6% до аналогічного періоду 2018 року, тоді як у першому кварталі темп зростання був нижчим - 2,5%.

Данилишин відзначив дві ключові складові динаміки ВВП України.

«Перша - зростання роздрібного товарообігу: на 10,3% січень-червень поточного року до відповідного періоду 2018 року і на 7,8% у II кварталі 2019 року в порівнянні з II кварталом минулого року», - написав він.

Данилишин вважає, що в чималому ступені це пов'язане зі зростанням доходів населення. За підсумками червня середня номінальна зарплата зросла на 8,1% у річному обчисленні.

«Однак достатньо тривалий період зростання зарплат, який спостерігається в нашій країні, вказує на те, що без підвищення продуктивності і ефективності праці підвищення зарплат може загальмуватися, якщо й узагалі не припиниться. Тим більше, що однією з причин зростання зарплат є масова трудова міграція, потенціал якої, імовірно, підійшов до межі», - зазначив він.

Другим фактором динаміки ВВП він назвав зростання в сільському господарстві. Зокрема, індекс сільськогосподарської продукції за пів року зріс на 5,8%, у II кварталі 2019 року в порівнянні з II кварталом минулого року - на 6,3%. В агрокомплексі індекс сільгосппродукції становив 112% за сім місяців.

У зв'язку з цим Данилишин задається питанням, як довго сільське господарство зможе залишатися основним триґером економічного зростання України.

У той же час індекс промислової продукції за січень-червень 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року продемонстрував дуже скромний показник, склавши 100,5%. «Зростання на 0,5% не особливо вражає», - зазначив голова ради НБУ.

Підбиваючи підсумки, Данилишин констатував, що, незважаючи на достатньо пристойні темпи економічної динаміки України, до якості зростання залишаються серйозні питання.

Раніше в Нацбанку заявили, що в другому півріччі 2019 року економіка України показуватиметься трохи кращою, ніж очікувалося.

Як відомо, у 2018 році зростання економіки України прискорилося до 3,3% з 2,5% у 2017 році і побило рекорд за сім років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: