Зеленський поставив завдання Кабміну. Чи впораються «слуги народу» та в чому ризик?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»
Олександр Палійполітичний експерт

Президент України Володимир Зеленський анонсував швидке проведення реформ і поставив першочергові завдання Кабінету міністрів та Верховній Раді. При цьому президент обозначив конкретні терміни і відповідальних за їх реалізацію.

До 1 жовтня потрібно:

  • розробити і внести на розгляд парламенту законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення;

  • провести реформування фінансового сектора;

  • ухвалити закон про концесії;

  • внести закон про приватизацію;

  • розробити і внести законопроект про посилення державного захисту прав власності;

  • забезпечити підготовку до початку опалювального сезону;

  • внести на розгляд парламенту проект Державного бюджету України на 2020 рік (до 15 вересня);

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський позитивно оцінив план,однак висловив застереження щодо держбюджету.

За його словами, ухвалення окремих законопроектів може призвести до того, що доведеться коригувати бюджетні показники на 2020 рік: доходи та витрати.

«Було оголошено, що для ринку землі створять фонд для відшкодування відсотків за кредитами, що нададуть фермерам для купівлі землі. Це потрібно передбачити», — зауважив Несходовський.

Крім того, потрібно передбачити, що в разі збільшення прожиткового мінімуму суттєво зростуть соціальні витрати, наголосив експерт.

«Або ж необґрунтовані соціальні витрати потрібно буде скорочувати», — акцентував Несходовський.

У цілому, на його думку, цілком реально виконати завдання та ухвалити більшість законопроектів, в тому числі про концесії, про посилення державного захисту прав власності, приватизацію, оскільки давно є відповідні напрацювання.

Наприклад, процедури з приватизації були ухвалені ще на початку 2018 року, нагадав експерт.

На його погляд, єдині зміни, які потрібно внести, відносяться до переліку об'єктів приватизації.

«Проблеми будуть тільки в тій ситуації, якщо всі питання вирішуватимуть у закритому режимі, кулуарно, без обговорень з фахівцями. Тільки під час обговорення буде результат. Інакше — не виключено ухвалення законопроектів, які можуть призвести до негативних явищ», — констатував Несходовський.

Політолог Олександр Палій більш скептично оцінює осінній план Кабміну й Ради.

«Теоретично напрямок визначено правильно. Однак все залежатиме від деталей всіх без винятку законодавчих ініціатив: дозволять вони швидше грабувати країну або ж реформувати її на краще», — підкреслив Палій.

Плани нової влади з дедлайнами та виконавцямиПрезидент України Володимир Зеленський назвав дедлайни та виконавців щодо впровадження ключових реформ.

Експерт висловив сумніви щодо, якості змін. Він зазначив, судячи за заявами ОПУ, що земельна реформа повинна бути необмеженою, а для України це ризиковано.

«У світі чужих грошей набагато більше, ніж українських. Не виключено, що іноземці просто скуплять землю. Земельна реформа має сенс, якщо вона буде в інтересах українського малого і середнього бізнесу, а не міжнародних корпорацій», — пояснив Палій.

На його погляд, важливо, щоб за неякісне або несвоєчасне виконання зазначених завдань відповідальні особи несли покарання.

«Погана реформа може виявитися набагато гіршою для країни, ніж відсутність реформ», - резюмував Олександр Палій.

Нагадаємо, 3 вересня Верховна рада ухвалила а в цілому законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів. «Слово і Діло» подивилося, як розподілилися голоси в сесійній залі.

Більше про плани нової влади - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: