Скасування недоторканності: що зміниться для депутатів та навіщо це СН

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Політики активно використовували тему скасування депутатської недоторканності, акцентували на тому, що це кастовість. Тим самим депутати самі собі створили дискурс, від якого складно було відмовитися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

За його словами, доречно знімати недоторканність не тільки з депутатів, а й президента.

«Якщо говорити про можливість затримання народного депутата, то така процедура існує. Реально недоторканні в Україні лише президент та судді. Тому питання потрібно вирішувати комплексно», — зауваживв політолог.

Він не виключив, що можуть виникнути питання з приводу юридичної чистоти рішення.

Експерт нагадав, що згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, в умовах недосконалої правової та правоохоронної системи скасування недоторканності робить депутатів більш уразливими перед правоохоронними органами.

Політолог неоднозначно оцінив запропонований законопроект про зняття недоторканності. Він наголосив, що депутати не несуть відповідальності за ключові висловлювання з трибуни голосування. Але якщо хтось вважатиме, що прозвучали образливі заяви, — будуть судові позови проти депутатів, зазначив Якубін.

На його погляд, не виключені позови до Конституційного суду.

«Напередодні судді Конституційного суду написали застереження з приводу того, що депутати будуть схильні до впливу ззовні. Але вчора в комітеті вирішили, що це застереження суперечить Конституції України», — зазначив Олексій Якубін.

Експерт також підкреслив, що в зоні ризику опиняться депутати не тільки опозиційних сил, а й представники «Слуги народу».

Скасування недоторканності: чому нова Рада не могла голосувати за законопроект ПорошенкаЮрист пояснив, що не так із законопроектом, який нардепи нового скликання Ради попередньо узгодили та збираються ухвалити на наступної сесії.

За його словами, скасування недоторканності не покращить якість роботи депутатів у Раді, не ліквідує корупційні ризики, а лише зробить «слуг народу» більш уразливими.

Він акцентував, що колись депутати обласних і міських рад мали недоторканність, але імунітет давно скасували.

«Хіба відтоді міські ради стали менш корупційно залежними чи більш ефективними? Ні», — запевнив Якубін.

На його погляд, зняти недоторканність довелося за кількома причинами.

Він підкреслив, що політики дуже довго спекулювали на цій темі, створивши суспільству хибну потребу. Крім того, потрібно мати важелі впливу на опозиційні сили, додав експерт.

«Однак одна з головних цілей скасування недоторканність — контроль ОПУ над своїми депутатами, адже є ризик кристалізації різних груп впливу. На тлі можливого падіння рейтингу Зеленського поступово депутати почнуть демонструвати незалежну позицію. Тоді до гри приєднаються правоохоронні органи», — резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підкреслив, що у депутатів збережеться індемнитет, і вони не нестимуть відповідальності за політичні рішення.

Також читайте, чому Рада IX скликання не могла голосувати за законопроект Порошенка про скасування недоторканності.

За що фракції і група готові голосувати 3 вересня - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: