Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 3 вересня

Читать на русском

Верховна рада 3 вересня відкриє чергову сесію і проведе цього тижня одне засідання. Решта днів — працюватимуть в комітетах. Головний план у депутатів – скасувати власну недоторканність. Для цього, нагадаємо, потрібно 300 і більше голосів, оскільки це зміни до Конституції. Судячи за риторикою на Погоджувальній раді, голоси в сесійній залі будуть знайдені. Про що ще сьогодні говорили депутати, розібрало «Слово і Діло».

На початку Погоджувальної ради спікер парламенту Дмитро Разумков згадав всі успіхи нардепів на минулому засіданні. «Я впевнений, що вся країна бачила як ми працюємо. І ми, нарешті, показали, що Верховна рада може і буде працювати так, як це необхідно», — підкреслив він.

Також Разумков повідомив, що в Раді зареєстровано вже понад 300 законопроектів, з яких 67 президент визначив як невідкладні. Зі свого боку парламент вже ухвалив рішення скоротити терміни підготовки до розгляду 59 проектів закону. Крім того, внесено 7 законопроектів щодо змін до Конституції. Окремо Разумков нагадав Кабінету міністрів, що до 15 вересня треба подати проект державного бюджету на наступний рік.

Завтра Верховна рада розгляне зміни до Конституції щодо недоторканності нардепів. Такий крок, у принципі, підтримали всі фракції, не порушила цього питання тільки «Опозиційна платформа — За життя». У «Слузі народу» заявили, що потрібно виправити помилки з невиконанням обіцянок і вирішити питання з недоторканністю одного разу і назавжди.

В «Європейській солідарності», «Батьківщині» і «Голосі» відзначили, що потрібно зняти недоторканність, строго дотримуючись регламенту. Крім того, в «Батьківщині» вважають, що потрібно поставити в пріоритет законопроекти, які регулюють порядок оподаткування: оподаткування офшорних юрисдикцій і податковий суверенітет України. Фракція також хоче розглянути питання про ринок газу, підвищення мінімальної пенсії та прожиткового мінімуму і виплат при народженні дитини.

Група «За майбутнє» за зняття недоторканності, але не тільки з нардепів, а й суддів і президента. При цьому група пропонує залишити політичну недоторканність.

Відзначимо, що згідно з планом проведення сесії, перша година запитань до уряду повинна відбутися тільки 11 жовтня. Водночас «Європейська солідарність» пропонує, щоб міністри відповіли на питання ради вже 3 вересня.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запропонував позбавляти депутатів мандатів за прогули і неперсональне голосування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: