Призначили дату суду над організаторами терактів 11 вересня

Читать на русском
Судове засідання щодо Халіда Шейха Мохаммеда і ще чотирьох обвинувачених в організації терактів 11 вересня призначене на 11 січня 2021 року.

Судове засідання щодо Халіда Шейха Мохаммеда і ще чотирьох обвинувачених в організації терактів 11 вересня призначене на 11 січня 2021 року.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на наказ, підписаний військовим суддею Шейном Коеном, пише Слово і Діло.

Видання зазначає, що обвинувачі просили призначити дату суду з питання про смертну кару з 2012 року, але сталося це лише напередодні, 30 серпня. У разі, якщо дату суду не перенесуть, за вісім місяців до старту засідань в Кемп-Джастіс почнуть обирати суддів.

За інформацією газети, до початку процесу судді належить вирішити, які докази будуть використані в ході судового розгляду. Так, в наступному місяці почнуться засідання, в ході яких сторона захисту спробує виключити зі справи визнання обвинувачених, дані агентам ФБР і ЦРУ під тортурами.

П'ятьох чоловіків звинувачують в підготовці терактів 11 вересня 2001 року на території США. Головним організатором вважають Мохаммеда, в той час як четверо його спільників, за версією слідства, надавали допомогу в тренуваннях, переміщеннях і фінансуванні.

П'ятьох осіб затримали в Пакистані в 2002-2003 роках. Після цього ЦРУ кілька років утримувало їх в ув'язненні без зв'язку із зовнішнім світом в секретній в'язниці, де їх піддавали тортурам водою і позбавляли сну. У 2006 році ув'язнених перевели до Гуантанамо. Саме через зловживання влади виникли складнощі з призначенням дати судового засідання.

Раніше на Шрі-Ланці скасували режим НС, введений після терактів.

Також нагадаємо, СБУ запобігла теракту в Запоріжжі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: