Заява Наливайченка про відмову від депутатських пільг не має юридичної сили — юрист

Читать на русском
Юрист пояснив, що відмова нардепа Наливайченка від депутатських пільг та привілєїв суперечить законодавству, а відтак, не працює.
Валентин Наливайченко

Подана нардепом від «Батьківщини» Валентином Наливайченко заява про відмову від депутатських пільг та привілєїв не матиме юридичної сили. Про це «Слову і Ділу» повідомив експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Юрист пояснив, що у народних депутатів взагалі немає пільг та привілєїв, тому Наливайченку немає від чого не відмовлятися.

«У Законі «Про статус народного депутата» немає понять пільг та привілєїв. До статусу нардепа входять тільки права, обов’язки та гарантії. Зокрема, передбачено права народних депутатів щодо депутатського запиту, звернення до Верховної ради чи окремих органів влади. Є трудові гарантії народного депутата, згідно з якими він може позачергово отримати житло чи придбати квитки на проїзд в межах здійснення повноважень», — пояснив юрист.

Компенсації нардепам за оренду житла: суд призначив експертизиСтоличний райсуд задовольнив клопотання антикорупційних правоохоронних органів про призначення експертиз.

При цьому нардеп не може відмовитися від своїх прав, але, за словами юриста, може їх реалізовувати, наприклад, право на транспортне забезпечення або право на позачергове отримання проїзних документів.

«Причому це права не особисто Наливайченка, а народного депутата. Зокрема, на компенсацію за проїзд чи оренду житла, на транспортне забезпечення. Так само парламентар не може відмовитися від обов’язків чи гарантій», — зазначив Бондаренко.

До речі, нардеп також не може відмовитись від депутатської недоторканності, бо вона не є його особистим привілеєм. Це публічно-правова гарантія, яка забезпечує захист парламентаризму в цілому, а не конкретно окремого депутата. Тому від недоторканності неможливо відмовитися навіть добровільно.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у справі про компенсації нардепам, які мають житло у Києві, за оренду готелю чи квартири, суд відмовив детективу в клопотанні.

Також ми повідомляли, що у Раді зареєстрували законопроект Зеленського про імпічмент президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: