Суд на прохання НАБУ призначив експертизу в справі філії АМПУ

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи просили суд призначити експертизу у справі можливої фіктивної поставки крану філії АМПУ.
Бердянський порт

Суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро призначив почеркознавчу експертизу у кримінальному провадження щодо можливої «фіктивної» поставки автокрану Бердянської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Таке рішення 8 серпня ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Віталій Українець, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, службовці Бердянської філії АМПУ, зловживаючи своїм становищем, з метою отримання неправомірної вигоди харківським монтажно-виробничим підприємством «Електропівденмонтаж» сплатили їй 2,49 млн грн за договором про поставку автокрана, а також склали офіційні документи про отримання вказаного автокрану, який так і не був поставлений замовнику, що завдало тяжких наслідків для АМПУ. Як встановили детективи, за результатами проведення публічної закупівлі в системі Prozorro між начальником філії АМПУ Олександром Барчаном і директором Дніпровської філії ХМВП «Електропівденмонтаж» Наталією Вдовик укладено цей договір поставки автокрану. Відповідно до його умов, фірма мала до 31 грудня 2018 року поставити цей автокран за 2,49 млн грн.

Втім, під час досудового розслідування встановлено, що підприємство «Електропівденмонтаж» та Бердянська філія АМПУ документально зафіксували факт виконання умов договору, проте фактичної поставки автокрана не відбулося. Таким чином, у НАБУ вважають, що службовці філії АМПУ ймовірно вчинили злочин, передбачений частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем).

Тому, 26-27 березня 2019 року детективи НАБУ провели обшук у приміщенні Бердянської філії АМПУ, де знайшли і вилучили документи, пов'язані з цим договором, зокрема: «счет на оплату № ЭЮМ00000152 от 22 декабря 2018»; «приходный ордер № 11218030 от 26/12/2018»; «расходная накладная № ЭЮМАК000040 от 22 декабря 2018»; «акт передачи товарно-материальных ценностей № ЭЮМ00000202 от ___ декабря 2018», в яких містяться підписи виконані від імені виконувача обов'язків начальника відділу матеріально-технічного забезпечення БФ ДП «АМПУ» та начальника БФ ДП «АМПУ» Барчана. Водночас Барчан перебував у відпустці в період з 26 до 28 грудня 2018 року, а виконання його обов'язків було покладено на заступника начальника з операційної діяльності Віталія Бур'яна.

Також детективи 26 березня провели обшук в офісі Дніпровської філії ХМВП «Електропівденмонтаж», де також знайшли деякі документи і вилучили їх, а саме: «Акт про виявлені недоліки (дефекти)» (укладеного 9 січня 2019 року), в якому містяться підписи, виконані від імені Бур'яна, заступника начальника БФ ДП «АМПУ» з фінансів та економіки Менжинської В.А., інженера відділу МТЗ філії, інженера з обслуговування транспортної дільниці філії, механіка транспортної дільниці філії.

Тому детективи просили провести почеркознавчу експертизу з метою встановити, хто саме підписував ці документи. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив.

Нагадаємо, в травні 2018 року НАБУ проводило обшуки в порту «Південний». Пізніше в Бюро розповіли, в межах якої справи обшукували цей порт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: