Обшуки в порту «Южний»: НАБУ перевірить рух коштів фірм

Читать на русском
В Антикорупційному бюро хочуть проаналізувати банківські рахунки групи компаній, які можуть бути пов'язані зі злочином.

У межах розслідування кримінального провадження про можливе розкрадання 152 мільйонів гривень морського торгового порту «Южний» детективи НАБУ вирішили проаналізувати руху коштів на рахунках низки фірм.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що що протягом 2017-2018 років переможцями більшості процедур закупівель порту «Южний» є ТОВ «Марін індастріал сервіс», ТОВ «Южморсервіс», ТОВ «Техносолюшн», ТОВ «Міленіум меритайм», ТОВ «СВ ШІППІНГ ЛТД», ТОВ «Ентеро», ТОВ «Алюр груп», ТОВ «Будкомплект 14», ТОВ «Інжпортсервіс», ТОВ «Облзбут», ТОВ «Техморснаб», ТОВ «Метком-груп», ТОВ «Імпорт Партс Трейд», ТОВ «Електро сервіс індастрі» та інші. За версією слідства, ці фірми контролюються керівництвом порту «Южний».

Досудовим розслідуванням встановлено, що зазначені фірми пов'язані між собою й контролювалися в. о. директора порту Віталієм Жуковським, контролювалися й продовжують контролюватися першим заступником керівника порту «Южний» Романом Інде, начальником відділу матеріально-технічного забезпечення Олегом Трайдакалом.

Поставки товарів/робіт/послуг у порт координується першим заступником керівника «Южного» через колишнього директора «Міленіум меритайм». При цьому за вказівкою керівництва порту працівники «Южного» тендерний комітет готує тендерну документацію під заздалегідь визначений товар і переможця, а також відхиляє цінові пропозиції інших учасників торгів.

Також за вказівкою Жуковського та Інде працівники відділу МТЗ порту передають відомості про потреби в закупівлі товарів/робіт/послуг посадовим особам зазначених вище компаній для пошуку реальних постачальників і формування завищеної ціни. З 10 квітня 2017 року до 23 квітня 2018 року зазначені фірми виграли понад 50 тендерів у «Южному» на загальну суму майже 306 млн грн. Сума завищення вартості товарів, робіт і послуг становить понад 152 млн грн (ціна поставки до порту щонайменше вдвічі вища за ціну виробника).

Закупівля товарів, робіт, послуг здійснюється з використанням транзитних підприємств ТОВ «Е.Р.А.», ТОВ «Світкорн», ТОВ «Макадамія груп», ТОВ «Селезія», ТОВ «Лендінгем груп», ТОВ «Стар Ентерпрайс», ТОВ «Енітек компані», ТОВ «Будтрест-ВВ» та ін. Різниця між ціною поставки замовнику та ціною закупівлі в реального виробника становить понад 100%, тобто ціна завищується щонайменше вдвічі. На окремі види товарів ціна завищена в 5 разів.

У зв'язку з цим детективи НАБУ просили суд надати доступ до інформації про рух коштів на рахунках усіх вищевказаних компаній. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, стали відомі нові деталі справи щодо тендерів порту «Южний».

Раніше в НАБУ розповіли, в межах якої справи обшукували порт «Южний».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: