Прокурор Волині оскаржив рішення НАЗК щодо декларації

Читать на русском
Волинський окружний і апеляційний адмінсуди підтримали прокурора Волинської області у спорі з Нацагентством.
Віктор Швидкій

Апеляційний адміністративний суд залишив без змін судове рішення, яким позов прокурора Волинської області Віктора Швидкого задовольнили повністю і визнали протиправним, а також скасували рішення Національного агентства з питань запобігання корупції про встановлення порушень в електронній декларації за 2016 рік.

Таке рішення Восьмий апеляційний адмінсуд ухвалив 14 серпня, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується у документі, НАЗК 2 листопада 2018 року ухвалило рішення про результати перевірки декларації Швидкого. Зокрема, як встановило Нацагентство, прокурор Волині незадекларував квартиру в Ужгороді загальної площею 84,2 кв. м; недостовірно вказав вартість квартири загальною площею 115,3 кв. м у Дніпрі, а також недостовірно вказав доходи. Таким чином, на думку НАЗК, вказані прокурором відомості відрізняються від достовірних на майже 295 тисяч гривень. Крім того, Нацагентство встановило можливі ознаки незаконного збагачення Швидким: задекларував 228,8 тис. грн і 2890 доларів на банківських рахунках, а також 32 412 доларів готівкою. Як вказувало НАЗК, прокурор не пояснив походження цих грошей.

Не погоджуючись з таким рішенням, Швидкий подав позов до НАЗК, в якому просив визнати це рішення протиправним та скасувати його. 13 березня Волинський окружний адмінсуд позов задовольнив повністю. Проте Нацагентство вирішило його оскаржити. У своїх доводах НАЗК вказувало, що прокурор Волинської області так і не пояснив походження 228,8 тис. грн і 2890 доларів на банківських рахунках, а також 32 412 доларів готівкою. У той час, на думку Нацагентства, задекларовані активи Швидким у 2015 році не пояснюють походження цих коштів.

Проте вивчивши скаргу, суд залишив її без задоволення. Суд встановив, що прокурор вже не є власником квартири в Ужгороді і вірно вказав вартість квартири у Дніпрі, бо сама така сума була вказана в договорі купівлі-продажу. Також суд відкинув доводи НАЗК щодо збагачення прокурора, бо ці активи були задекларовані й у 2015 році. За даними суду, 32 412 доларів Швидкий отримав шляхом повернення грошових коштів за договором «Депозит Плюс».

Нагадаємо, НАЗК знайшло у декларації колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського порушення. Раніше суд призупинив рішення НАЗК щодо декларації екс-заступника міністра енергетики. Також НАЗК знайшло у деклараціях голови Національного банку Якова Смолія недостовірну інформацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: