НАБУ зобов’язали відкрити ще одне провадження проти Луценка: що з того вийде

Читать на русском
НАБУ має відкрити кримінальне провадження щодо можливих зловживань владою або службовим становищем з боку Луценка.

Суд зобов'язав НАБУ відкрити кримінальне провадження стосовно генпрокурора Юрія Луценка. Кримінальне провадження стосується можливих зловживань владою або службовим становищем з боку Луценка. Насправді відкриття чергового провадження ще не означає, що провину прокурора буде доведено, бо відбулась формальність. Про це «Слову і Ділу» сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

За його словами, є формальні вимоги, яких правоохоронці не завжди дотримуються: «Якщо є заява про підозру про правопорушення, то вона має вноситися до Єдиного реєстру досудових розслідувань незалежно від того, має ця заява підстави чи немає».

Три роки на посаді генпрокурора: топ обіцянок ЛуценкаГенпрокурору вдалося дотримати слова з приводу розслідування вбивства Гандзюк, але його обіцянки про передачу до суду справ щодо розстрілу Майдану й соратників Януковича не виконані.

Однак, іноді правоохоронці не вносять заяву до реєстру, і такі дії заявник може оскаржувати в суді. Після винесення вироку суду протягом 24 годин відповідне провадження реєструється.

«До речі, у НАБУ теж є така практика, коли вони не реєструють провадження за заявою, скажімо, громадських організацій, ті звертаються до Солом’янського суду, оскільки НАБУ знаходиться на території Солом’янського району Києва, і суд зобов’язує НАБУ зареєструвати провадження. Так сталося і цього разу із заявою на Луценка», – пояснив Москалюк.

Він вважає, що не варто перебільшувати сам факт реєстрації провадження. Більш важливо, чи будуть слідством здобуті переконливі і незаперечні докази, які можна буде надати суду.

Нагадаємо, Луценко викликали на допит до НАБУ в якості свідка у справі про упереджену кваліфікацію дій учасника Євромайдану Івана Бубенчика.

Також ми писали, що Луценко не виконав обіцянки оголосити в розшук Інтерполу Януковича, Клюєва та Онищенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: