Луценко не виконав обіцянки оголосити в розшук Інтерполу Януковича, Клюєва та Онищенка

Читать на русском
Віктора Януковича, Андрія Клюєва та Олександра Онищенка Інтерпол з різних причин не оголошує в розшук. Хоча Юрій Луценко обіцяв, що питання буде вирішене.
Слово і Діло

Генеральний прокурор Юрій Луценко не виконав обіцянки про те, що екс-президент Віктор Янукович, екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв і народний депутат Олександр Онищенко будуть оголошені в розшук або за лінією Інтерполу, або після вироку суду.

Такі обіцянки Луценко дав у травні 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Шанувальникам Януковича та зрадофілам не варто радіти рішенню Інтерполу про зняття з розшуку Януковича, Онищенка й Клюєва. І цю проблему ми вирішимо. Або переконаємо Печерський суд ухвалити рішення відповідно до вимог нового керівництва Інтерполу, або отримаємо в суді вирок і оголосимо віп-утікачів у розшук для відбування покарання», – пообіцяв генпрокурор.

Три роки на посаді генпрокурора: топ обіцянок ЛуценкаГенпрокурору вдалося дотримати слова з приводу розслідування вбивства Гандзюк, але його обіцянки про передачу до суду справ щодо розстрілу Майдану й соратників Януковича не виконані.

Станом на лютий 2018 року Віктор Янукович не був оголошений Інтерполом у розшук через наявність політичної складової в розслідуванні низки проваджень, хоча ГПУ спростовувала наявністаі пособництві в агресивній війні. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Станом на серпень вирок не набув чинності, оскільки оскаржений стороною захисту.

Схожа ситуація склалася з Андрієм Клюєвим: Інтерпол також відмовився оголошувати його в розшук нібито через політичну складову в розслідуванні. Крім того, Європейський суд ухвалив рішення про скасування санкцій ЄС щодо нього. Досудові розслідування щодо екс-чиновника ще не завершені. А в квітні Інтерпол остаточно відмовив Україні в оприлюдненні будь-яких повідомлень щодо розшуку та місця перебування Клюєва.

Щодо Онищенка, то справа проти нього була скерована до суду. Станом на серпень судового вироку ще немає, а сам він перебуває в Іспанії, де його ніхто не розшукує. В Україні Онищенко перебуває в розшуку з 2016 року як особа, яка переховується від слідства.

Луценко пообіцяв, що з початком роботи нової Верховної ради подасть у відставку. Вирок щодо Януковича ще не набув чинності й у міжнародний розшук його поки оголосити не можуть, Клюєва оголошувати в розшук Інтерпол відмовився, а щодо Онищенка ще немає вироку суду. З огляду на це, Луценко провалив три обіцянки.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розібралося, кого з чиновників режиму Віктора Януковича більше не переслідують.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: