Дітей без щеплень не пустять до школи та дитсадку. Чи потрібні такі заходи?

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

Заборона відвідувати школу та дитячі садочки без наявності необхідних щеплень дуже правильна міра, але запізніла.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич.

«Цивілізований світ до таких жорстких заходів приступив давно. Це захист національних інтересів і здоров'я нації», – зазначив Бабич.

У США за відмову від вакцинації можна позбутися медичної допомоги, а багато страхових компаній можуть відмовляти у виплатах, якщо пацієнт заражений інфекцією, проти якої не щеплений, додав він.

На його думку, тим дорослим, батькам, які проти вакцинації, потрібно більше самим дізнаватися про щеплення, врахувати наукову офіційну позицію ВООЗ про вакцину та статистику, яка кількість дітей врятована.

«Немає жодної іншої технології, яка може захистити дитину, наприклад, від туберкульозу, в країні, де епідемія туберкульозу», – підкреслив експерт.

За його словами, в Україні досить низький рівень вакцинації, оскільки чиновники МОЗ до 2014 року цікавилися тим, як збагатитися на закупівлі препаратів, про національне здоров'я ніхто не думав. Для того, щоб був високий рівень вакцинації, потрібно проводити регулярну інформаційну політику з авторитетними лікарями.

Спалах кору: епідеміологічна ситуація в УкраїніСпалах кору зафіксовано в Україні на початку року. Слово і Діло розбиралося, чим небезпечне захворювання і що в Україні з вакцинацією.

«На жаль, психологія частини людей така, що радше повірять сусідці, яка порадить народний метод лікування, ніж авторитетному лікарю. З цим потрібно працювати», – уточнив він.

Фахівець не виключив, що в зв'язку з нововведенням купуватимуть фальшиві довідки, але коли запустять електронний реєстр вакцинованих, купити «липу» буде складно. Купівля фейкових лікарняних не набула масового характеру, адже за такі дії передбачили кримінальну відповідальність.

«Коли купівля довідок не набуває масового характеру, 90-95% населення будуть вакциновані. Відповідно, ймовірність епідемії буде близькою до нуля», – пояснив він.

За його словами, зараз рівень вакцинації від дифтерії дуже низький.

«Є небезпека епідемії, а хвороба ще небезпечніша за своїми ускладненнями, ніж кір. Тому нововведення МОЗ дуже правильні», – резюмував Олексій Бабич.

Раніше Супрун вже пообіцяла, що уряд обов'язково ініціюватиме зміни до законів України, які регламентують питання вакцинації та посилять відповідальність за відмову робити щеплення.

Також «Слово і Дело» розбиралося, чим небезпечне захворювання та як в Україні справи з вакцинацією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: