Чи можуть Гримчаку змінити статус на свідка та що викликає підозру?

Читать на русском
Андрій Вігірінський

Заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і вимушено переміщених осіб Юрія Гримчака та його помічника затримали за вимагання хабара $1,1 млн за «сприяння у вирішенні питань». Прокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook повідомив, що Гримчак і його помічники «вимагали гроші за вплив на рішення судів і чиновників Міністерства культури для ухвалення замовних рішень». Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб заявило про те, що затримання Гримчака не стосується діяльності міністерства і не пов'язане з виконанням ним посадових обов'язків як заступника міністра.

Юрист Андрій Вігірінський звернув увагу на те, що затриманим інкримінують ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Питання щодо оголошення підозри вирішується.

«Роль Гримчака та його помічника зводиться до того, що вони брали в когось гроші для того, щоб передати тому, від кого залежить ухвалення певного рішення»,, – зазначив Вігірінський.

З огляду на інформацію, яка наразі відома, ухвалення цього рішення було у сфері повноважень КМДА та Міністерства культури, яке мало дати дозвіл на забудоу певної ділянки, оскільки вона не підпадає під історично-культурну пам’ятку.

Заступника міністра Гримчака затримали на хабарі: що пишуть у соцмережахЗаступника міністра Юрія Гримчака затримали на отриманні частини хабара – 480 тисяч доларів.

«Для того, щоб задокументувати отримання та надання хабара, потрібно було документувати факт передачі Гримчаком чи його помічником коштів представникам КМДА та Мінкульту», – уточнив він.

Експерт критично оцінив той факт, що НАБУ зупинилося на стадії отримання коштів Гримчаком, якщо кошти мали передати Мінкульту.

«Чому не відстежили подальше переміщення коштів і не завершили на стадії передачі коштів комусь у Мінкульті?», – підкреслив він.

За його словами, теоретично Гримчака можна перевести у статус свідка, але все залежить від того, які матеріали мають органи досудового розслідування. Загальна сума – $1,1 млн. При цьому передача коштів відбувалася в кілька етапів. Зокрема, перший транш у розмірі $100 тисяч, потім $480 тисяч і $500 тисяч. Достеменно невідомо, чи зафіксовано факт того, що передача коштів відбувалася в три етапи, а хоча б частину коштів Гримчак приймав особисто.

«Наприклад, на першому етапі безпосередньо Гримчак та помічник отримали 100 тисяч, але не вчинили жодних дій, щоб передати їх далі, на другому – отримали другий транш. У разі, якщо за матеріалами слідства встановлено, що затримані не мали наміру передавати ці кошти до КМДА чи Мінкульту, має місце шахрайство», – пояснив юрист.

Якщо доведено, що частину коштів Гримчак отримав самостійно, то перевести його у статус свідка буде неможливо. Однак навряд чи Гримчак самостійно отримував таку суму коштів, додав він.

Якщо відсутні матеріали, що Гримчак особисто брав кошти, а є лише відеозаписи чи записи телефонних розмов про те, щоб політик прийняв кошти, то за умови правильної лінії захисту можна говорити про те, що це його помічник усіх вводив в оману, наголосив фахівець.

Підсумовуючи, Вігірінський висловив сподівання, що НАБУ діяло в належний процесуальний спосіб з дотриманням усіх дозвільних процедур.

Раніше «Слово і Діло» подивилось, як у соціальних мережах відреагували на затримання заступника міністра.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: