Крим без дніпровської води: що буде з півостровом

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Україна не має постачати воду на півострів. Згідно з Женевською конвенцією, за екологічну та техногенну ситуацію в Криму несе відповідальність держава-окупант, тобто Росія.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

За його словами, через нестачу води в Криму може відбутися засолення ґрунту, змінюється його структура, а території можуть бути назавжди втрачені.

«РФ потрібно було про це думати, коли вирішили анексувати Крим, а не зараз виступати із заявами про необхідність пропуску на півострів дніпровських вод. Погоджуватися на постачання води не варто. Жоднми гуманітарними міркуваннями це не виправдати», – зазначив Сунгуровський.

На його думку, Україна може погодитися постачати воду на півострів лише за умови того, що РФ віддасть Крим і визнає анексію. Керівництво Кремля спробує шантажувати Україну.

«Можна уявити якусь військову операцію в Херсонській області з метою розблокувати канал. Однак Путін і РФ зараз не в тому стані, щоб іти на такі заходи», – підкреслив Сунгуровський.

Конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця висловив побоювання, що Крим перетвориться на військову базу. В Криму замкнута екосистема, а степовий Крим повністю залежить від вологи.

За його словами, в Криму немає своїх джерел, а без води півострів просто загине як економічна структура в аграрній сфері.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

«Крим просто перетворюється на пустелю. Тому Росія й планувала захоплювати не лише Крим, а й Херсонську, Миколаївську та Одеську області, які й живлять Крим усім необхідним – водою, електроенергією. Тому далі буде лише гірше», – резюмував Перепелиця.

Як відомо, окупанти попросять Україну пустити дніпровську воду до Криму. При цьому води Дніпра називають своїми, аргументуючи це тим, що річка бере свій початок на території РФ.

Нагадаємо, влітку 2018 року Крим накрила сильна засуха. Тоді пересохла одна з найбільших річок півострова Біюк-Карасу. Її русло повністю висохло поблизу села Карасівка вище Білогірського водосховища.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: