Влада анексованого Криму планує переговори з Україною з приводу водопостачання

Читать на русском
Окупаційна влада Криму має намір просити президента РФ Володимира Путіна почати переговори з Україною з приводу запуску на півострів води з річки Дніпро, яка бере свій витік у Росії.

Окупаційна влада Криму має намір просити президента РФ Володимира Путіна почати переговори з Україною з приводу запуску на півострів води з річки Дніпро, яка бере свій витік у Росії.

Як пише «Слово і Діло», таку ідею озвучив заступник голови Ради міністрів - постпред Криму при президентові РФ» Георгій Мурадов на засіданні «ради щодо поліпшення інвестиційного клімату в республіці», передає ТАСС.

5 років анексії Криму. Три кроки до повернення півостроваНа медалі Міністерства оборони Росії «За повернення Криму» вибита дата - 20 лютого 2014 року. П'ять років тому РФ почала операцію захоплення України.

«Ми хотіли б просити допомогти почати зондаж, можливо, переговорний процес з українською стороною про те, щоб вони нашу воду пропускали в Крим. Це не вода річки Дніпро, яка належить Україні, це наша вода йде з території РФ», - завив Мурадов.

За його словами, вода з Дніпра дасть змогу вирішити багато питань у північній частині окупованого Росією півострова.

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води в АРК припинили.

Влітку 2018 року Крим накрила сильна посуха. Тоді пересохла одна з найбільших річок півострова – Біюк-Карасу. Її русло повністю висохло поблизу села Карасівка вище Білогірського водосховища.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

Як повідомлялося, представник Зеленського озвучив позицію щодо водопостачання до окупованого Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: