Майбутній віце-спікер: як обиратимуть та хто має перевагу

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Віце-спікером нового парламенту, найімовірніше, буде представник опозиції, але точно не представник партії ОПЗЖ. Шанси мають партії «Голос» та «Європейська солідарність».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«Однозначно, ОПЗЖ не віддадуть посаду віце-спікера. Можна різне говорити про команду Зеленського та її зв'язки з олігархами, але вони точно не хочуть знищення суверенітету. Тому думати, що вони своїм кроком суб’єктивують московське представництво в Раді, не варто. Вони на це не підуть», – зазначив він.

Усе залежатиме від того, яку роль оберуть для себе партії, що пройшли до парламенту, припустив аналітик.

На його думку, з одного боку, партія СН хоче взяти всю владу на себе, не формуючи коаліцію. З іншого боку, якщо «Голос» або «Батьківщина» заявлять, що вони в опозиції, то незрозуміло за якої причини, адже проти СН партії не виступали.

В Україні відбулися дострокові вибори до Ради: цифри та фактиНа виборах 2019 року було зафіксовано більш ніж 2 тисячі порушень, а на станції в Антарктиді українці підтримали Голос.

«Ніхто не поспішає ставати опозицією. В цій ролі найбільш конструктивно виступає «Європейська солідарність». Партія відразу розставила крапки над «і», визначивши свою нішу в новому парламенті. Водночас інші партії, в тому числі «Голос», нічого не заявляли. Під час виборчої кампанії здавалося, що в них один ворог – партія ЄС. Для «Батьківщини» також постійним опонентом є партія Порошенка», – пояснив експерт.

Тому все визначатиметься позицією самих партій, додав Краснопьоров.

За його словами, процес ухвалення рішень для партій буде доволі складним. Зокрема, «Голосу» опозицією визнати себе складно. Партія не визначила, до чого опозиціонувати, що не так у «Слуги народу».

«До СН від інших партій можуть бути претензії щодо непрофесіоналізму, залежності від когось, але це ще потрібно довести. Прямо партія «Голос» не йтиме на конфронтацію. Можливо, навіть захоче взаємодіяти. Однак у СН говорять, що самі сформують уряд», – підкреслив Краснопьоров.

На його думку, «Батьківщина» в багатьох питаннях підтримувала Зеленського, тому невідомо, як партія поводитиметься далі. Партію ОПЗЖ також не можна назвати опозиційною.

««Слуга народу» має віддати цю посаду так, щоб уникнути звинувачень Заходу з приводу повного контролю влади. Мабуть, віддадуть «Голосу», але партія поки не заявлятиме, що вона в опозиції», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков побічно підтвердив, що віце-спікером нового парламенту буде представник опозиції.

Як відомо, на дострокових парламентських виборах в Україні перемогла президентська партія «Слуга народу», вона матиме 254 депутати в Раді. Підсумки виборів у цифрах та фактах – тут.

Також «Слово і Діло» склало портрет типового «слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: