Звільнення Луценка: яку гру ведуть навколо крісла генпрокурора

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Те, що Луценко, як і Гройсман, тривалий час залишається на посаді після зміни влади, говорить про те, що він намагався пристосуватися до нової влади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Досить активно Луценко намагався себе позиціонувати так, що якщо він залишиться генпрокурором, то далі буде просування в розслідуваннях, зокрема в так званому «Україногейті», – зазначив Якубін.

І те, що Луценко зустрічався із Зеленським, і те, що продовжував виконувати свої функції, свідчить, що в Офісі президента прийняли це як факт, додав він.

«Грубо кажучи, зайняли позицію, мовляв, зараз змінювати Луценка немає сенсу, оскільки не вистачає голосів. Нехай поки буде», – уточнив експерт.

Три роки на посаді генпрокурора: топ обіцянок ЛуценкаГенпрокурору вдалося дотримати слова з приводу розслідування вбивства Гандзюк, але його обіцянки про передачу до суду справ щодо розстрілу Майдану й соратників Януковича не виконані.

Ба більше, коли в Зеленського зробили подання про зняття Луценка, його неграмотно склали. Там був аргумент про те, що в Луценка немає юридичної освіти. Не цшлося про те, що на підставі аудиту діяльності генпрокурора ухвалили таке рішення, підкреслив він.

«Тому, ймовірно, і з боку Зеленського це була політична гра. Вони розуміли, що Луценко поки вигідний, а сам Луценко вів геополітичний розклад. При цьому в президента показували, що вони проти Луценка. Звідси це подання про звільнення генпрокурора. Але якби за це проголосували, то Луценко міг би оскаржити його в суді. Так колись зробив Піскун», – пояснив Якубін.

За його словами, щоб відправити генпрокурора у відставку, якщо немає бажання піти самому, мають бути підстави. Достатні підстави – аудит діяльності ГПУ, тобто на підставі перевірок.

«Тому це все гра навколо крісла генпрокурора. І складається враження, що якісь домовленості між новим Офісом і Луценком можливі», – акцентував він.

Надалі Офіс президента може показувати видовища, якщо не буде хліба. Видовища у вигляді посадок. Тому фігура нового генпрокурора важлива. Луценко для цієї ролі вже не підходить, наголосив фахівець.

«Але зміна Луценка призведе до того, що бажання посадок, розслідувань представників старого режиму посилюватиметься. Луценко не зможе цього виконувати. Не виключено, що на осінь у Офісі Зеленського планують серію щонайменше шоу зі спробами посадок оточення президента Порошенка. Для цього потрібен новий генпрокурор», – підкреслив він.

На його думку, одна зі стратегій Зеленського може полягати в тому, що поки ВР ухвалюватиме не дуже популярні соціальні рішення, потрібно показувати людям справедливість у вигляді зняття недоторканності та якихось посадок. Поки не зовсім зрозуміло, наскільки Рябошапка готовий буде рухатися в цьому напрямку. Не виключено, що з'являться й інші фігури. Напевно, і в Офісі Зеленського ще не ухвалили рішення.

«Розслідування проти діяльності представників попереднього режиму може бути одним з основних неозвучених уголос, але наявнх вимог до нового керівництва ГПУ. Наскільки Рябошапка буде здатен на це – відкрите питання», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що подасть у відставку після парламентських виборів і піде в політику.

Раніше ми писали, що протягом першого року на посаді генпрокурора Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, що обіцяв і наскільки добре справлявся із запевненнями Луценко щороку за час каденції. Топ обіцянок за 3 роки – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: