Луценко провалив обіцянку про те, що суднобудівні заводи Новинського повернуть до державної власності

Читать на русском
Генпрокурор Юрій Луценко не виконав обіцянку повернути до державної власності суднобудівні заводи Новинського.
Юрій ЛуценкоСлово і Діло

Генеральний прокурор України Юрій Луценко провалив обіцянку, що суднобудівні заводи України будуть повернуті до державної власності.

Таку обіцянку він дав 11 травня 2018 року, виступаючи на «Острог FORUM», нагадує «Слово і Діло».

«У Ахметова не стало «Укртелекому», в Коломойського не стало «Укрнафти» та ПриватБанку, в Новинського, щоправда, в судовому процесі, судноремонтні заводи України, які будуть повернуті, я в цьому глибоко впевнений, до державної власності, з якої вони були штучно поцуплені нібито під банкрутством», – заявив Луценко.

Нагадаємо, що йдеться про Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ), який входить до складу суднобудівного холдингу Smart Maritime Group (SMG) промислово-інвестиційної групи Вадима Новинського «Смарт-холдинг» та Миколаївський суднобудівний завод «Океан». Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутами обидва заводи. «Океан» – у листопаді 2013 року, а ЧСЗ – у липні 2018-го.

У січні 2019 року було розпочата процедура повернення в державну власність Чорноморського суднобудівного заводу. Наступна стадія судового розгляду була призначена на 23 липня 2019 року.

Судова тяганина досі триває й невідомо, коли завершиться. Зазначимо, що Луценко, коли давав обіцянку, не міг гарантувати повернення заводів у держвласність, до того ж це не належить до компетенції генерального прокурора.

Станом на серпень 2019 року Чорноморський суднобудівний завод не повернули до державної власності. Аналогічна ситуація із заводом «Океан», тому обіцянці незадовго до можливої відставки Луценка надали статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Луценко дав 205 обіцянок, з яких 72 виконав, 116 – провалив і ще 17 має реалізувати до кінця каденції.

Раніше ми писали, що Луценко провалив обіцянку внести до ВР подання про зняття недоторканності з нардепа Дубіля.

Також ми повідомляли, що генпрокурор розповів, коли подасть у відставку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: