Верховний адміністратор. Навіщо Зеленському Богдан?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Андрій Богдан дуже важливий, навіть не стільки в державній системі, скільки в системі держуправління. У вертикалі Зеленського він є ключовою ланкою.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

«По-перше, зараз розкривається сильніше те, що про нього говорили ще до призначення на посаду. Стиль його поведінки жорсткий і прямолінійний. Він не церемониться, не просторікує, йому не потрібні якісь домовленості та тривалі переговори. У взаємодії з будь-ким він надає перевагу тактиці тиску. І те саме ми зараз спостерігаємо в системі держуправління», – зазначив Фесенко.

По-друге, позначається той факт, що він юрист. Наприклад, для проведення дострокових місцевих виборів шукається правова схема, але його не турбують нюанси й деталі, йому не потрібна краса, уточнив він.

«Є юристи й політики, для яких важлива хитра комбінація. Порошенку було важливо когось перехитрити, загнати в пастку, вигадати комбінацію. Він діяв за класичними канонами української політики. Богдан надає перевагу простим, прямолінійним, але надійним діям», – підкреслив експерт.

Як підтверджують джерела, Богдан, м’яко кажучи, неполіткоректний. Ось ця грубість у відносинах із людьми, причому з різними, мабуть, його стиль. Тому він плодить навколо себе безліч недоброзичливців і ворогів. Напевно, є чимало ображених людей і в самому Офісі президента, додав він.

Другий місяць роботи Офісу президента України: як команда Зеленського виконує обіцянкиСлово і Діло регулярно стежить за тим, що обіцяють політики та чиновники. Цього разу підбиваємо підсумки двох місяців роботи Офісу президента. Поки що виконують обіцянки там частіше, ніж провалюють.

На його думку, зараз Богдан «обсів» Зеленського всюди. Офіційні заходи, поїздки регіонами – майже всюди, за рідкісними винятками, він супроводжує Зеленського. На особистих фото він поруч із ним. Це робиться навмисно. З одного боку, він хоче бути поруч, щоб у будь-який момент надати потрібну послугу або щось підказати.

«Кажуть, що біля українських олігархів найбільш затребувана категорія помічників – це люди-денщики, які можуть бути всім – від консультанта (в найширшому сенсі) до банального лакея. Поки в Зеленського потреба в такій людині, як Богдан, є. Поки вона в нього зберігатиметься, незважаючи на всю критику, він від Богдана не відмовиться», – пояснив Фесенко.

З іншого боку, останні півтора місяця всі пишуть про те, що замість Зеленського країною керує Богдан. Це проявляється навіть у публічному спілкуванні, коли Богдан перебиває Зеленського. Вже навіть сам Зеленський помітив це. Зеленський і Богдан збігаються за темпераментом – обидва нетерплячі, наголосив він.

«Але проблема в тому, що Богдан постійно поруч із ним і бере на себе ініціативу, саме це створює враження, що Богдан керує замість Зеленського. Напевно про це вже неодноразово говорили і дружині, і найближчому оточенню – від Шефіра до Баканова, а ті, своєю чергою, говорили про це самому Зеленському», – уточнив політолог.

На його думку, це і є найбільшим ризиком для Богдана. Можливо, поки Зеленський сприймає це іронічно й стримано, але що більше накопичуватиметься такої інформації, то більше від цієї нав’язливості він відчуватиме втому та роздратування.

«Все ж Андрій Богдан дуже специфічний персонаж. З ним повернувся цікавий і незвичайний типаж верховного адміністратора. Найяскравішими були Табачник, Льовочкін і Медведчук. Напевно Богдан залишиться серед цієї плеяди найвпливовіших і неоднозначних адміністраторів», – резюмував Володимир Фесенко.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив, що відставка глави Офісу президента Андрія Богдана може відбутися будь-коли, якщо цього бажатиме суспільство.

Як виконують обіцянки представники Офісу президента – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: