Нова коаліція: чому «Слузі народу» все одно доведеться домовлятися

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Можливо, озвучена позиція приховує тактичну мету, зокрема, щоб здійснити тиск на партію Святослава Вакарчука «Голос».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«В цій ситуації може бути тактична мета – тиск на «Голос». Мовляв, або домовляйтеся на наших умовах, або нічого не отримаєте. Не представник президента в Кабміні вирішуватиме, якою буде коаліція та хто скільки міністерських посад отримає», – зазначив Фесенко.

За його словами, в складі уряду взагалі буде мало політиків. Президент обіцяв, що будуть технократи.

«Технократи за визначенням не політики. Тому люди будуть, імовірно, й не від «Слуги народу», а фахівці з тих чи інших напрямків державної політики», – додав він.

Однак кілька представників «Слуги народу» буде в уряді. Можливо, в Міносвіти. Щодо коаліції, то має бути щонайменше дві партії. При цьому однопартійна більшість можлива, вони самі можуть створити уряд, але, скоріш за все, домовлятимуться з «Голосом», уточнив експерт.

Другий місяць роботи Офісу президента України: як команда Зеленського виконує обіцянкиСлово і Діло регулярно стежить за тим, що обіцяють політики та чиновники. Цього разу підбиваємо підсумки двох місяців роботи Офісу президента. Поки що виконують обіцянки там частіше, ніж провалюють.

«Наразі ми бачимо, що такі заяви – це тиск на потенційних партнерів із «Голосу», щоб вони скоріше проявляли якусь активність, домовлялися. Так, вони мають більшість, але домовлятись їм усе одно потрібно. По-перше, щоб не лякати однопартійністю ані всередині країни, ані за кордоном. Потрібно демонструвати готовність співпрацювати з партнерами. Це головне», – пояснив він.

«Функціонально вони самі можуть створити уряд, проте, з точки зору іміджу та стратегічних інтересів, позитивного впливу на громадську думку в країні та на наших міжнародних партнерів, краще продемонструвати коаліційність», – резюмував Володимир Фесенко.

Як виконує обіцянки Офіс президента – на інфографіці.

Кого з нардепів українці більше не побачать у парламенті – за посиланням. Також читайте, від якої політичної сили проходить більше жінок до Ради нового скликання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: