Боротьба за столицю: чим завершиться конфлікт Богдана з Кличком

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Скоріш за все, новій владі вдасться змістити Кличка. Шансів залишитися немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Очевидно, що в оточенні ОПУ, Зеленського, Богдана є люди, які зацікавлені в тому, щоб взяти під свій контроль таку перспективну ділянку країни, як столиця. Безумовно, передусім ідеться про економічні вигоди. Отже, Кличко, як чужорідний організм, не потрібен», – зазначив Петренко.

Кличко підтримував Порошенка, ба більше, раніше вказував на те, що в Зеленського мало професіоналізму, хоча це дивно чути від боксера. Тому цілком зрозуміло, що Кличка хочуть змістити, додав він.

На його думку, новій владі вдасться змістити Кличка. Кабмін, більшість – усе в їхній владі, а така концентрація влади дозволяє робити майже що завгодно.

«Як варіант можливі дострокові вибори в Києві. Інший варіант – можуть спробувати розділити посади голови КМДА та мера. Є рішення КСУ, але Конституція неодноразово змінювалася, й це не заважало тому, щоб свого часу призначити Попова й прибрати з посади Черновецького», – нагадав експерт.

Поки що голова КМДА: як Кличко виконував обіцянки, обіймаючи дві посадиВіталій Кличко обіймає посади мера Києва та голови КМДА. Ми проаналізували, як він виконує обіцянки на двох посадах.

Фактично, вже є прецедент, яким можуть скористатися. При цьому, якщо Кличко залишиться тільки мером, а функції голови КМДА забере нова команда, то Кличку буде дуже складно щось зробити, підкреслив він.

«Багато проектів, зокрема інфраструктурних, забере новий голова КМДА. Йому потім буде легше йти на вибори та переобратися», – уточнив політолог.

Також варто врахувати, що Кличко має рейтинг, є певна підтримка. Можливо, це не такий рівень підтримки, який дозволив би почуватися абсолютно впевнено, але тим не менш любов частини киян у мера є, акцентував він.

«Вони можуть голосувати за Кличка. Тому провести дострокові вибори в Києві, щоб Кличко знову переобрався, як свого часу Черновецький, не дуже логічно. Логічніше розділити посади, що дасть важелі реального впливу на ситуацію в місті, й із цього стартувати», – пояснив Петренко.

З іншого боку, дніпропетровські представники не дуже люблять чекати, вони можуть загострювати ситуацію, наголосив він.

«Кличко, ймовірно, звільнять, враховуючи 254 мандати в Раді, свій уряд. У Кличка була надійна підтримка з боку Порошенка, враховуючи віденські угоди, інші моменти, йому був повністю відданий Київ, правоохоронні органи не звертали уваги на якісь сигнали потенційної корупції. Але цього вже немає», – підкреслив фахівець.

За його словами, відбувається перезавантаження уряду, формуються нові правоохоронні органи. В такій ситуації Кличку буде складно.

«І йдеться навіть не стільки про якісь докази саме його участі в схемах. Це, можливо, його оточення, але це все може скластися в один пазл, збиватиме рейтинг, показуватиме неефективність для того, щоб на місцевих виборах не виникало сумніву, що виграє своя людина», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, Андрій Богдан заявив, що мер Києва втратив контроль над столицею, й звинуватив його в причетності до корупційних схем. Кличко назвав заяви Богдана «байками зі склепу.

Як Кличко виконував обіцянки, обіймаючи дві посади, читайте за посиланням.

Що врятує Кличка від звільнення – дострокові вибори чи Конституція, читайте в нашому матеріалі.

Додамо, Віталій Кличко став безумовним рекордсменом за кількістю даних обіцянок за п'ять років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: