Видача спецдозволів на Житомирщині: суд призначив експертизу

Читать на русском
У Національному бюро добилися призначення експертизи у межах справи про можливі незаконні рішення Держгеонадр щодо видачі спецдозволів.

Суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро призначив судово-товарознавчу експертизу у межах кримінального провадження за фактом можливого зловживання службовими особами Державної служби геології та надр України при видачі спеціальних дозволів на користування надрами на території Житомирської області.

Таке рішення 4 липня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Галина Козленко, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив просив призначити судово-товарознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання: яка вартість одного кубічного метру блоку граніту, бутового каменю, щебеню та піску з відсіву дроблення граніту (фракція 0-5 мм) станом на 1 листопада 2018 року? За словами детектива, НАБУ розслідує можливе зловживання службовців Держгеонадр, які діючи всупереч інтересам служби, без дотримання передбаченого законодавством порядку, видали приватним компаніям спеціальні дозволи на користування надрами на території Житомирської області, що спричинило тяжкі наслідки державі та іншим юридичним особам.

Слідство встановило, що у 2007 році Житомирська обласна рада погодила клопотання фірми «Перспектива-Коростишів» на одержання спецдозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовища граніту в урочищі «Захарова скала» на землях запасу Слобідської сільської ради на площі 8,22 га. Вже у 2008 році компанія отримала дозвіл на користування надрами від Держгеонадр. У 2010 році Житомирська обласна державна адміністрація надала дозвіл ТОВ «Перспектива-Коростишів» на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 8,2 га за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони й іншого призначення та земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у запасі в межах Слобідської сільської ради Коростишівського району з метою подальшої передачі в оренду вказаному підприємству.

У 2011 році дію спецдозволу фірми «Перспектива-Коростишів» тимчасово призупинено, а в 2012 році – було анульовано. Водночас у 2017 році Житомирський окружний адміністративний суд визнав незаконним і скасував рішення Держгеонадр про анулювання спецдозволу компанії «Перспектива-Коростишів». Вказане рішення набуло чинності 26 березня 2018 року і було направлено для виконання Держгеонадрам. Попри це рішення, Держгеонадра розглянула матеріали попередньої геолого-економічної оцінки родовища Слобідське-1 у Коростишівському районі, поданих ТОВ «Стоун-Про». Цю інформацію компанія «Стоун-Про» нібито придбана у фірми «Перспектива-Коростишів». Водночас у компанії «Перспектива-Коростишів» спростували цю інформацію, що підтверджується відомостями з Державного інформаційного геологічного фонду Держгеонадр. Втім комісія Держгенадр рекомендувала керівництву видати фірми «Стоун-Про» спецдозвіл на користування надрами.

3 липня 2018 року до Житомирської облради надійшло звернення Держгеонадр щодо погодження надання спецдозволу на користування надрами ТОВ «Стоун-Про» родовища Слобідське-1. Спецдозвіл фірма одержала. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнила і призначила експертизу.

Нагадаємо, у межах цієї справи НАБУ розслідує видачу спецдозволів й іншим фірмам у Житомирській області. Раніше детективи проводили обшук на автомобільному заводі «Богдан». Також НАБУ прийшло з обшуками в Окружний адмінсуд Києва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: