«Укртрансгаз» попереджає про нові проблеми на ГТС

Читать на русском
Законтрактованого у Нафтгазу обсягу газу вистачить, орієнтовно, до початку вересня. Інші трейдери відмовляються продавати Укртрансгазу газ в борг.

Надзвичайна ситуація на об'єктах газотранспортної системи ліквідована, але ситуація може повторитися вже через місяць.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 31 липня, повідомляє прес-служба Укртрансгазу.

«Вирішити ситуацію вдалося завдяки підписаному договору між Укртрансгазом і НАК Нафтогаз України на строкову поставку 440 млн кубометрів газу для ПТР оператора ГТС загальною вартістю 2,96 млрд гривень з відстрочкою платежу до 29 лютого 2020 року», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що надзвичайна ситуація може повторитися, оскільки законтрактованого обсягу газу вистачить, орієнтовно, до початку вересня.

«Причина її виникнення - критичний стан Укртрансгазу - залишається невирішеною і вимагає негайного врегулювання з боку НКРЕКП і уряду», - повідомили в прес-службі.

Також в Укртрансгазі підкреслили, що дефіцит коштів у компанії викликаний встановленням економічно необґрунтованих тарифів та «ігноруванням НКРЕКП несанкціонованих відборів облгазами природного газу по ГТС».

Нагадаємо, Укртрансгаз двічі запрошував постачальників взяти участь у закупівлях паливного газу за переговорною процедурою. Запрошення було відправлено понад 200 трейдерам. Однак тільки Нафтогаз погодився поставити частину необхідного обсягу газу з можливістю відстрочки платежу.

В Укртрансгазі виникла проблема з дефіцитом коштів на закупівлю газу, у зв'язку з чим компанія звернулася в РНБО. Ця ситуація викликана тим, що регулятор встановив економічно необґрунтовані тарифи та ігнорує несанкціонований відбір облгазами газу по ГТС, заявляють в Укртрансгазі. У зв'язку з цим з'явилася загроза зупинки ГТС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: