ДБР розслідує можливий тиск детектива НАБУ на експерта

Читать на русском
Новостворений правоохоронний орган отримав доступ до документів Національного бюро, а саме справи щодо найбільшої нафтовидобувної компанії України.
Державне бюро розслідувань

Державне бюро розслідувань розслідує можливий тиск детектива Національного антикорупційного бюро Артема Плюшкіна на директора Науково-дослідного центру судових експертиз з питань інтелектуальної власності Владислава Федоренка та на судових експертів цього центру під час проведення експертиз у справі «Укрнафти».

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду міста Києва від 1 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Вказане провадження порушено на підставі заяви Федоренка. Як він вказував, у березні 2018 року Плюшкін прибув до Науково-дослідного центру судових експертиз з питань інтелектуальної власності надав до канцелярії супровідні листи з двома постановами про призначення судово-економічних експертиз у справі «Укрнафти». Він також пояснив, що детектив з березня по серпень 2018 року близько 10 разів приходив до приміщення Центру та в усній формі здійснював психологічний тиск на нього та судових експертів з метою надання ними завідомо неправдивого висновку експерта.

На думку Федоренка, цей тиск виражався у численних вимогах щодо прискорення проведення експертиз, складання висновків судової експертизи, аналогічних до висновку приватного експерта й надання йому для ознайомлення кінцевих варіантів проектів висновків експерта із можливістю їх редагування. Також, тиск, як він вказував, виражався у безпідставному проведенні обшуку детективами НАБУ в іншому кримінальному провадженні в приміщенні Центру та вилучення комп'ютерної техніки із електронними варіантами висновків експертиз по цивільним, господарським та кримінальним справам, які раніше виконувались експертами Центру та на час обшуку перебували на виконанні, що може привести до їх розголошення стороннім особам.

Крім того, за словами директора центру, детектив 8 серпня 2018 року з'явився до нього та почав вимагати переписати висновки потрібним йому чином. Після відмови Федоренка детектив Плюшкін нібито пообіцяв, що центр гірко пошкодує та потім на його комп'ютері склав лист з вимогою про повернення експертиз без виконання. Незважаючи на вказані погрози, висновки експертиз були направлені до НАБУ. Вказані обставини підтверджені в результаті допиту одного з експертів, на якого була розписана експертиза у справі «Укрнафти».

У зв'язку з цим, слідчий ДБР просив суд надати тимчасовий доступ до документів НАБУ, а саме до матеріалів кримінального провадження щодо «Укрнафти». Вивчивши клопотання, суддя задовольнив його частково і надав доступ лише до двох висновків цих експертиз, складених центром, з можливістю зробити копії. Суддя вказав, що ДБР не довело необхідності отримати доступ до оригіналів матеріалів усієї справи «Укрнафти».

Нагадаємо, суд відвів детектива НАБУ Плюшкіна від справи «Укрнафти» через зазначене розслідування ДБР. Раніше ДБР також почало розслідувати можливе розголошення НАБУ таємниці слідства у справі «Укрнафти».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: