Вибори-2019. Як ОПЗЖ вдалося посісти друге місце та який подальший план?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Михайло Басарабполітолог

ОПЗЖ не можна вважати навіть опозицією. Політична опозиція має інший погляд на розвиток України, а в ОПЗЖ є варіанти знищення країни, її десуверенізації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«По-перше, враховуючи, що партія ОПЗЖ включила прямий процес агітування через президента РФ, то 13% – це не так уже й багато. По-друге, вони отримали такий показник ще й тому, що Західна та Центральна Україна політично втомилася», – зазначив аналітик.

За його словами, наразі країна перебуває у фазі активності Сходу та Півдня та малої активності Центру та Заходу. На цьому тлі ОПЗЖ також отримала відсотки.

«Якби Галичина пішла серйозно на вибори, то результати були б інші. Однак цього немає», – уточнив він.

Так, 13% ОПЗЖ – це певне представлення Росії у Верховній раді України, але нічого суттєвого вони зробити не зможуть, підкреслив експерт.

За бортом: що пишуть у соцмережах політики, яким не вдалося потрапити до РадиЛитвина, Ляшка, Кононенка, Грановського, Гриценка та багатьох інших політиків ми в Раді нового скликання не побачимо. Зібрали, що вони думають про свою невдачу.

«Відстоюватимуть позицію проросійської країни, намагатимуться виступати, як делегати в Європарламенті, будуть пояснювати, що Росія має рацію, а Україна – ні. Однак це насправді для України не проблема. Точніше, не така проблема, ніж якби вони взяли золоту акцію», – пояснив він.

На його думку, 13% – це стеля для ОПЗЖ, у майбутньому вони будуть стухати.

«Це погано, але не катастрофічно. Потрібно зважати на стан країни. В нас є частина електорату, який завжди підтримуватиме Росію, що б вона не зробила. Кількість таких людей зменшуватиметься, але зараз маємо 13%», – констатував Краснопьоров.

Політичний аналітик Михайло Басараб зазначив, що попри те, що ОПЗЖ Медведчука бере 13% і вже задекларувала опозицію до парламентської більшості «Слуги народу», вони не зупинятимуться й працюватимуть над наступним завданням. Зокрема, над зростанням суспільного запиту на офіційну капітуляцію перед Росією.

«Впровадити цей план швидко буде складно й небезпечно. Однак збільшити на цьому електоральну базу для ОПЗЖ і Медведчука цілком реально», – додав він.

Для цього в них є цілий телевізійний холдинг і президент Зеленський, який зі старту втягнувся в облудливий дискурс «полюбовного» вирішення проблем із Росією й «швидкого припинення війни», підкреслив експерт.

На його переконання, звільнення якоїсь частини заручників, тимчасове припинення вогню та інші заманухи перебувають під повним контролем Кремля.

«В обіймах прокремлівських телеканалів і Медведчука погорів Порошенко. Результат на табло. ОПЗЖ взяло в півтора раза більше, ніж «Європейська солідарність». Наступний етап – істотно розширити за рахунок Зеленського електоральну базу ідеї капітуляції, згодом показати неспроможність Зеленського, проковтнути його й привести йому на зміну Медведчука. Такою виглядає логіка подальших дій фактично офіційної партії Путіна в українському парламенті», – пояснив Басараб.

Раніше ми писали, що вже наобіцяв українцям Юрій Бойко. З програмами партій можна ознайомитися в розділі «Вибори».

Також ми з’ясували, від якої політичної сили проходить більше жінок до Ради нового скликання.

Що пишуть у соцмережах політики, яким не вдалося потрапити до Ради, – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: