Стрілянина в Княжичах: винним не винесли судовий вирок, як обіцяв Геращенко

Читать на русском
Антон Геращенко обіцяв, що винні в стрілянині в Княжичах отримають судові вироки. Але суд досі триває.

Народний депутат восьмого скликання Антона Геращенко не виконав обіцянку про те, що винним у вбивстві п'яти правоохоронців у Княжичах винесуть судовий вирок.

Обіцянку він давав у березні 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

Нагадаємо, 4 грудня 2016 року в селищі Княжичі Київської області під час спецоперації сталася перестрілка між працівниками державної охорони та поліцією. В результаті загинули чотири правоохоронця.

В травнем 2017-го представник МВС Артем Шевченко заявив, що всі винні в трагедії поліцейські притягнуті до дисциплінарної відповідальності, кримінальною займатиметься прокуратура. З вересня почалося засідання Печерського районного суду щодо обрання запобіжного заходу двом фігурантам кримінальної справи, Андрію Курті та Роману Мариновському призначили цілодобовий домашній арешт. Також під домашній арешт потрапив Леонід Курята.

Прокуратура вважає винними вісьмох осіб: шестеро були виконавцями злочину, двоє – організаторами. Наприкінці листопада Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді командира взводу поліції охорони Романа Совгіра, який був звільнений за причетність до перестрілки в Княжичах. Пізніше на посаді був відновлений і Леонід Курята в зв'язку з відсутністю доказів правомірності його звільнення, а потім із нього зняли й домашній арешт. При цьому суд зобов'язав його носити електронний браслет і здати закордонний паспорт.

У травні минулого року Генеральна прокуратура завершила розслідування справи, було п'ять підозрюваних: начальник управління карного розшуку поліції Києва, заступник начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління поліції, старший інспектор відділу управління Корпуса оперативно-раптового дії поліції Києва, начальник управління оперативної служби поліції столиці, начальник відділу управління оперативної служби поліції Києва.

5 липня 2019 року один із керівників спецоперації в Княжичах Герман Приступа став новим заступником начальника поліції Києва. Після інциденту на нього наклали службові санкції, але вони діяли лише рік. Крім того, всі зобов'язання зняли з Леоніда Куряти.

Станом на 22 липня судове засідання в справі про стрілянину перенесли на 7 серпня. З огляду на те, що судові вироки так і не винесені, а деякі обвинувачені не лише звільнені, а й отримують нові посади, обіцянку Геращенко не виконав.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про випадки незаконного застосування зброї працівниками поліції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: