НБУ назвав головний драйвер економічного зростання в Україні

Читать на русском
Зростання реального ВВП прискориться до 3,2% в 2020 і 3,7% в 2021 році. Цьому сприятимуть поступове пом'якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення економічної активності в світі.

Основним драйвером економічного зростання в Україні залишатиметься внутрішній попит.

Про це йдеться в інфляційному звіті за липень 2019 року Національного банку, пише «Слово Діло».

Як зазначається в огляді, НБУ підвищив прогноз зростання реального ВВП в 2019 (до 3% з 2,5%) і 2020 (до 3,2% з 2,9%) роках у зв'язку зі стійким внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі та поліпшенням прогнозів врожаю зернових.

Як змінювалися золотовалютні резерви України за останні п’ять роківЗолотовалютні резерви після різкого падіння наприкінці 2014 року постійно зростали, хоча за деякими показниками спостерігається негативна динаміка.

«Приріст приватного споживання сповільниться, однак буде значним завдяки зростанню реальних доходів домогосподарств - заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів з-за кордону», - йдеться в огляді.

Також вагому підтримку економіці будуть надавати інвестиції в основний капітал, які продовжать зростати високими темпами і будуть спрямовуватися насамперед в експортоорієнтовані галузі та енергетику, вважають експерти НБУ.

В огляді також відзначається, що зниження темпів економічного зростання в 2019 році до 3,0% (після 3,3% в 2018 році) пов'язане з уповільненням глобальної економіки і світової торгівлі, стриманою фіскальною політикою в зв'язку з необхідність погашення значних обсягів державного боргу, а також жорсткими монетарними умовами, необхідними для зниження інфляції до мети. У той же час істотна підтримка економічної активності очікується з боку сприятливих умов торгівлі, а також чергового рекордного врожаю зернових в Україні.

Зростання реального ВВП прискориться до 3,2% в 2020 і 3,7% в 2021 році. Цьому сприятимуть поступове пом'якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення економічної активності в світі. Стримуючим фактором для економічного зростання буде скорочення обсягів транзиту природного газу в Європу в результаті будівництва обхідних газопроводів, вважають експерти НБУ.

Раніше НБУ поліпшив прогноз по міжнародним резервам України.

Також нагадаємо, в НБУ назвали найпопулярнішу купюру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: