НБУ впровадив срібну монету на честь томосу

Читать на русском
Нацбанк з 22 липня вводить в обіг пам'ятну монету зі срібла Надання томосу про автокефалію Православної церкви України номіналом в 50 гривень, вагою в 500 г і тиражем в 1000 штук.

Нацбанк з 22 липня вводить в обіг пам'ятну монету зі срібла Надання томосу про автокефалію Православної церкви України номіналом в 50 гривень, вагою в 500 г і тиражем в 1000 штук. Роздрібна ціна складе 12824 грн.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку, пише «Слово і Діло».

«Присвячена події, яка ознаменувала тисячолітній шлях української церкви від створення до здобуття незалежності, - надання томосу про автокефалію Православній церкві України. Томос, текст якого прийнятий Архієрейським Синодом Вселенського патріархату, офіційно стверджує канонічний автокефальний статус Православної церкви України як однієї з 15 помісних православних церков», - йдеться в повідомленні.   На аверсі монети розміщено: внизу: малий Державний Герб України (ліворуч), півколом написи: Україна, рік карбування монети 2019 і номінал П'ятдесят гривень; в центрі - стилізована хрестоподібна композиція, увінчана позолоченим відбитком печатки Вселенського Патріарха Варфоломія, навколо на позолочених медальйонах зображені кафедральні собори помісних православних церков світу, поруч вказані їхні назви: вгорі - Константинопольська, під нею - Олександрійська, праворуч - Антіохійська, під нею - Єрусалимська (праворуч), під нею - Російська, зліва - Сербська, під нею - Румунська, внизу - Болгарська, зліва - Грузинська, над нею - Кіпрська, зліва - Елладська, вгорі - Польська, над нею - Албанська, праворуч - Чеських земель і Словаччини, над нею Українська.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено Вселенського Патріарха Варфоломія (ліворуч), який передає сувій (томос) Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію (праворуч) і написи: 15-я Церква в благословенному хорі автокефальних церков (півколом вгорі) і Святійша церква України (внизу).

Раніше НБУ поліпшив прогноз по міжнародним резервам України.

Також нагадаємо, в НБУ назвали найпопулярнішу купюру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: