Партійний провал: які політсили не змогли скористатися шансом

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Неправильною була концепція участі у виборах таких політичних сил, як «Громадянська позиція» та ВО «Свобода». Вони зіграли на проросійські сили, відтягнувши кілька відсотків від проукраїнського електорату.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Але це результат, який є важливим для українського виборця. Якщо додати ще кілька сил, наприклад, Радикальну партію, то близько 10% проукраїнського електорату не будуть представлені в новій ВР. Серед проросійського електорату відсоток значно менший», – зазначив Дуда.

Із партійного боку справжнього провалу зазнала «Громадянська позиція» Гриценка. Трохи більш ніж 1% – це неадекватний результат для самого Гриценка, додав він.

«Зрозуміло, що в них не було жодних шансів пройти до парламенту. Однак усе ж такий результат – це провал. Сама виборча кампанія, яка була проведена, невдала. Так, вони не могли претендувати на місце в Раді, але принаймні на 2%, що дає можливість державного фінансування, вони могли легко розраховувати, але не отримали й цього», – уточнив експерт.

Партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники – дослідженняАбсолютно всі партії, які подолали бар’єр, дали в своїх програмах більше обіцянок, ніж партії, які були обрані в 2014 році.

Також, за його словами, розчарував націоналістичний блок. Для них це дуже низький результат. Тим більше, що об’єдналися кілька націоналістичних сил. З іншого боку, це свідчить про те, що в цій електоральній ніші з’явився інший лідер – «Європейська солідарність». Виходить, що партія повністю заповнює потребу виборця в такій програмі, а націоналістичні сили в своїй програмі нічого нового запропонувати не змогли.

Ще одна партія, для якої вибори завершилися великою політичною невдачею, – «Українська стратегія Гройсмана». Не можна сказати, що це електоральна невдача, оскільки партія Гройсмана не мала багато часу для кампанії, але це програш, підкреслив він.

«Так, партія Гройсмана не мала часу на розгортання кампанії, вона щойно створена, це варто врахувати. Тому, мабуть, якщо оцінювати суто за партійним ефектом, це непоганий результат. Але з точки зору самої репутації Гройсмана, того, як він вів кампанію, це величезний програш. Стратегічно і Гройсман, і партія припустилися великих помилок», – резюмував Андрій Дуда.

Читайте, скільки коштів із держбюджету отримають партії, які подолали 2%. Також «Слово і Діло» підбило підсумки виборів у фактах і цифрах.

Раніше ми з'ясували, що партії IX скликання наобіцяли українцям утричі більше, ніж їхні попередники.

Нагадаємо, з програмами партій, які проходять до нової Верховної ради, можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: