Мир на Донбасі. До чого веде Зеленський?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Дуже багато говорять про різні формати переговорів для повернення Донбасу, але ані Нормандський, ані Будапештський формати до позитивного результату не призведуть.

Таку думку в своєму блозі висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, передає «Слово і Діло».

«Не думаю, що в команді Зеленського сформувалась якась загальна стратегія повернення Донбасу. Бажання напевно є, а ось стратегії немає, судячи з ужитих заходів. Зараз усі їхні дії нагадують рефлекси, а не рефлексію, тобто швидку реакцію без усвідомлення того, що робиться», – зазначив він.

За його словами, спочатку, ще на підході до влади, було заявлено, що потрібно провести аудит того господарства, яке йому дісталося.

Новий план Кремля: як довго протримається «хлібне перемир'я»Мирне врегулювання конфлікту на Донбасі початло відбуватися під диктовку Кремля, а саме перемир'я може виявитися стійким.

«Аудиту не було, хоча в травні 2019 року, ще перед виборами, був виданий указ президента про проведення оглядів у секторі держбезпеки. Якраз завдяки результатам такого огляду з’являється й усвідомлення того, що потрібно робити. Не розуміючи цього, робити якісь кроки – це той самий рефлекс, а не спроба вирішити проблему», – уточнив він.

У команді не вистачає технологічності, розуміння того, що вони керують не якимись об'єктами й людьми, а процесами, системно й комплексно, і мають вибудовувати свою політику відповідно. Коли є стратегія, зрозуміло куди ми йдемо, навіщо й чого ми хочемо досягти. І лише потім короткими кроками досягати цих результатів. Інакше це безцільне шарпання з боку в бік, і на нас чекатиме кризовий менеджмент у найгіршому його прояві, підкреслив експерт.

Кожен закон – це правове виконання ось цього технологічного розуміння. Це нормативно-правове забезпечення якогось процесу, додав він.

«Чого Зеленський хоче досягти новим указом, поки ніхто не знає. Невідомо, що це за процес. Команді Зеленського потрібно вивчати шкільну програму ізометрії. Це проекція об'єкта в різні площини. Зараз нам показують одну площину, не розповідаючи про якийсь об'єкт, і говорять, що це правильно. Але складно сказати, правильно це чи ні, поки не бачимо самого об'єкта. Я сумніваюся, що й команда Зеленського його бачить цілком. Для України це традиція, у попередніх команд було те ж саме», – пояснив Сунгуровський.

За його словами, дуже багато говорять про різні формати переговорів для повернення Донбасу. Але я вважаю, що ані Нормандський, ані Будапештський формат до позитивного результату не призведуть. Тому що Нормандський формат, навіть якщо додати Велику Британію та США, це все одно буде розмова про план дій у його межах. Ніхто його не змінить. Коли говорять про Будапештський формат, то суть закладена в Будапештському меморандумі, тобто все зведеться до консультацій, на які Росія приїде або не приїде. Переговори потрібно переносити на майданчики Генеральної асамблеї ООН і Ради безпеки ООН.

Якщо Росію визнали країною-агресором, то відповідно до 27 статті статуту ООН, вона не має права голосу під час вирішення питань щодо конкретного спору, в цій ситуації – щодо ситуації в Україні, наголосив він.

«Ухвалити рішення про введення широкої миротворчої місії в Україну за участю військових, поліцейських і цивільного персоналу. Передача кордонів, передача всіх функцій державним органам України тощо. Це передбачено механізмом ООН, але не передбачено механізмами Будапештського та Нормандського форматів, тому до жодних позитивних результатів це призвести не може, крім заморожування конфлікту», – акцентував фахівець.

Він нагадав, що про це говорять із 2014 року, в експертному середовищі це досить поширена думка, але ніхто не хоче слухати.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Чому? Тому що якщо, скажімо, переносити цей спір на майданчик Генеральної асамблеї, то там потрібно буде отримати дві третини голосів (120), а ми маємо 60. Тобто потрібно вдвічі збільшити коаліцію «друзів України». Це просто величезна дипломатична робота. Але хто захоче на себе таку роботу звалити? Зеленський може зіграти в разі, якщо демократичні конструктивні сили об'єднаються навколо певної ідеї. Але всі знають, що таке об'єднання в умовах української демократії – кожен тягне ковдру на себе», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, 19 квітня 2019 року Зеленський пообіцяв, що зробить все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: