Штрафи в 50 тис. грн та сенсорна кнопка. Кнопкодавству кінець?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Якщо запрацює сенсорна кнопка, яким би не був результат виборів, у «Слуги народу» будуть проблеми з формуванням успішних голосувань.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Велика ймовірність, що Парубій кнопку незабаром запустить і залишить її у вигляді проблеми для наступного парламенту. Чому? Хто найбільше зацікавлений у конопкодавстві? Завжди влада, майже ніколи опозиція. Владі завжди не вистачає голосів для того чи іншого рішення», – зазначив Бортник.

Образно кажучи, під таким красивим соусом сподіваються подати важке блюдо для «Слуги народу». Якщо запрацює сенсорна кнопка, яким би не був результат виборів, у «Слуги народу» будуть проблеми з формуванням успішних голосувань під те чи інше рішення, уточнив він.

Перший місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПонад два десятки нових обіцянок дав шостий президент України протягом першого місяця роботи. Три обіцянки Зеленський виконав, п’ять – провалив.

«Когось немає в залі, хтось проти того чи іншого рішення. Фракція дуже різношерста. Тому це спроба підкласти міну, створити пастку для ефективності роботи наступної коаліції. Тому сенсорна кнопка запрацює до формування нового парламенту», – підкреслив політолог.

Він не виключив, що парламент може зібратися на позачергове засідання.

Також, за його словами, законопроект президента про кнопкодавство неефективний. Накладення штрафу навіть у 30 тис. грн або 50 тис. грн за неперсональне голосування на тлі того, що з деяких питань стоять суми в 50 тис. дол., абсолютно неефективне, як розповідав Онищенко в своїй книзі. Ефективніше було б не персональне голосування оцінювати як умову позбавлення депутатської недоторканності та позбавлення мандата. Ще ефективніше – внести зміни до регламенту. Зміни потрібні в тій частині, якщо зафіксований на відео факт кнопкодавства щодо того чи іншого рішення, то це рішення не може бути підписане головою парламенту.

«Тобто ставлять повторно на голосування. Не переголосовують законопроект, а просто рішення не набуває чинності. Тоді доцільність кнопкодавства зійде до мінімуму. Потрібно буде знову збирати депутатів, голоси. Це ще складніше. Одна така зміна легко прибере цю проблему», – резюмував Руслан Бортник.

За словами спікера ВР Андрія Парубія, найближчим часом у парламенті України передбачається запустити в роботу спеціальну сенсорну кнопку, яка не дасть можливості народним депутатам голосувати за своїх колег.

Які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими й до чого це призведе – за посиланням.

Також пропонуємо подивитись, як шостий президент працював у свій перший місяць каденції: скільки нових обіцянок дав, скільки обіцянок виконав, а скільки – провалив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: