Інтеграція енергосистеми в ЄС: чи виконає обіцянку «Європейська солідарність»

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, але й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії «Європейська солідарність» в енергетичній галузі. В партії вважають, що розробка й видобуток державою газу, вугілля, інших ресурсів має покриватися за рахунок коштів, отриманих від його продажу, із залученням інвестицій, а ключовим завданням називають інтеграцію України в енергетичний ринок ЄС.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що першу частину програмного положення, звичайно, не можна назвати нереалістичною, але вона нічим не відрізняється від того, що обіцяли раніше.

«Усе це було в програмі в 2014-2015 роках. І дії цієї партії, яка на той час перебувала в коаліції, підтвердила її повну неспроможність у реалізації власних обіцянок», – підкреслив Рябцев.

За його словами, в Стратегії-2020 є відповідний розділ. Так само, якщо відкрити концепцію розвитку газовидобувної галузі, то там вказані ці кроки. Однак за весь цей час партія не створила умов, бази, щоб ці обіцянки перетворити на реальність.

Люстрація, скорочення апарату чиновників: що обіцяли партії на виборах-2019Скоротити кількість чиновників і нардепів та провести аудит державних функцій обіцяють одні політики, в той час як інші вимагатимуть скасування люстрації та амністії для політв’язнів.

«Якщо партія виявилася неспроможною перетворити гасла на дії протягом тривалого часу при владі, то навряд чи ці обіцянки стануть реалістичними тепер», – уточнив він.

Щодо програмного положення про інтеграцію ринку в ЄС, то це реалістичне положення, але ж процес і так запущений, та й залежить в принципі від виконання Угоди про асоціацію з ЄС, додав експерт.

Наразі відсутні будь-які ознаки того, що наступний уряд бойкотуватиме виконання Угоди про асоціацію з ЄС, акцентував він.

«Навіть якщо припустити, що щось станеться, буде якась коаліція з певними поглядами, немає підстав говорити, що інтеграція ринку в ЄС буде зупинена. Процес уже почався», – пояснив фахівець.

На його думку, зараз найголовніше – продовжити виконувати плани, які були вказані. А план передбачає синхронізацію електроенергетичних систем України й континентальної Європи. Він розрахований на 5 років, уже минуло понад рік.

«Там ідеться й про відкриття газового ринку, що вже частково є. Близько 70 компаній, які імпортують газ. Щодо ринку нафтопродуктів, то ми також багато в чому єдині з європейським. Нормативна база в нас схожа. З вугіллям є питання. Потрібно ухвалити закони про ринок, схожі на ті, які є на газовому й електричному ринку. Це зробити цілком реально», – наголосив енергетик.

Ці завдання – одна з вимог асоціації з ЄС, тож курс інтеграції буде продовжений, додав він.

«Але цю обіцянку партії ЄС не можна вважати метою, процес уже запущений», – резюмував Геннадій Рябцев.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: