Делегація Угорщини на Закарпатті: чи є загроза захоплення території

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

В Угорщини є свої цілі, але захоплювати територію вони не будуть. Повторення донбаського сценарію малоймовірне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Говорячи про загрозу кримського чи донбаського сценарію або повторення абхазької політики РФ у цьому регіоні, потрібно розуміти, що в Україні громадянського конфлікту немає. Він є, можливо, на рівні слів, якихось образ, але його немає на рівні дій. На рівні дій має бути драйвер – люди, які рухатимуть, має бути ресурс», – зазначив Горбенко.

За його словами, драйверів, готових на радикальні дії на Донбасі, в Криму не було, й на Закарпатті їх немає, питання залишається в ресурсах.

«Як було в Криму? Нібито місцева самооборона, яка насправді в масках, а потім були ще «зелені чоловічки». Це був ресурс. У Донецьку була група Гіркіна, так само був ресурс. Вони там владу фактично прибрали. Взяли зброєю, зняли законну владу, замінивши її тією ж самою зброєю на свою маріонеткову «владу», – уточнив він.

Другий важливий момент відображається навіть у назвах. Грубо кажучи, немає в країні Східнодонбаської України. Вони називають себе «Донецька народна республіка». Тобто слово «Україна» там узагалі не звучить, акцентував політолог.

«Це дуже важливо. З точки зору історії, всі якісь українські держави хоч якось побічно асоціювали себе з Україною. Просто вони говорили, що ми бачимо Україну ідеальною ось такою», – підкреслив він.

Ідеї в тому, щоб створити якусь ідеальну державу, яку масштабувати потім на всю територію, немає. А Україна всю свою історію показувала, що спочатку є ідея створити щось ідеальне, а потім намагатися об'єднати всю країну, пояснив експерт.

Тому ситуацію із Закарпаттям можна назвати штучною. Так, звичайно, якщо певні групи зі зброєю туди зайдуть, то, можливо, щось своє й створять, додав він.

«Однак наразі Угорщина хоче виторгувати для себе більше ресурсів, якихось преференцій. Можливо, це зашкодить вступу України до НАТО. Але якісь реальні дії із захоплення території малоймовірні. Принаймні без зброї цього точно не буде. До того ж потрібно розуміти, скільки Угорщини й скільки України», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, цього тижня на Закарпаття прибула делегація з Угорщини та голова угорського МЗС Петер Сіярто, всупереч закликам України утриматися від таких дій. В Україні цей крок розцінили як неприкрите втручання у внутрішні справи держави.

Раніше в Угорщині закликали до автономії Закарпаття.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: