Обіцянки партії «Голос»: чи стане Україна повністю енергонезалежною

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Уже традиційно політичні сили увійшли в виборчий процес не тільки з білбордами, але й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти в новий парламент. Ми розбили їх по темам і сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії «Голос» щодо енергетичної галузі. Зокрема, в партії обіцяють зміцнювати енергетичну незалежність України. Україна буде повністю незалежною від енергетичного впливу Росії або будь-якої іншої країни. Також мають намір збільшити видобуток власних енергоресурсів, щоб за рахунок збільшення пропозиції на внутрішньому ринку зробити ціни на них в Україні нижче й конкурентними.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що ці програмні положення нереалістичні.

«На жаль, Україна не має достатньої кількості власних енергоресурсів для того, щоб забезпечити свою незалежність на 100%. Це об'єктивно. Зокрема, ми не в змозі забезпечити повну незалежність від поставок тепловидільних збірок для атомних електростанцій», – констатував Рябцев.

За його словами, зараз у нас тепловидільні збірки поставляються з двох джерел – ТВЕЛ і Westinghouse. Відмовитися від поставок ТВЕЛ із Росії в найближчі 5 років фізично неможливо. Westinghouse не в змозі наростити обсяги виробництва збірок до такої кількості, щоб забезпечити потреби України.

«Яка це буде незалежність, якщо ми будемо на 100% залежати від одного постачальника?», – підкреслив він.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту – тестУ якої партії найбільше обіцянок щодо медицини? Хто взагалі не обіцяв боротися з корупцією? А хто мовчить про діджиталізацію? Перевірте себе в тесті.

Щодо нафтопродуктів, тонавіть за найкращих обставин, якщо ми вкладатимемо в розвиток власного видобутку нафти, то забезпечимо себе не більш ніж наполовину, уточнив експерт.

«Отже, ця обіцянка також нереалістична», – додав він.

Щодо газу, то ми забезпечуємо себе на дві третини. Для того, щоб забезпечити себе в повному обсязі, потрібно видобувати щонайменше 30 млрд куб. м газу.

«Протягом найближчих 5 років забезпечити нарощування видобутку газу до цього рівня неможливо. Отже, теза про забезпечення повної енергетичної незалежності показує повне нерозуміння цього питання», – резюмував Геннадій Рябцев.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Із програмами усіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: